Toeristen Informatie Nederland

Giethoorn, Overijssel
Giethoorn is een waterstreekdorp in de kop van Overijssel, in de gemeente Steenwijkerland. Een deel van Giethoorn is een beschermd dorpsgezicht. Dit prachtige dorp bestaat voornamelijk ui water. Dankzij deze vele waterwegen word het ook wel het Venetië van Holland genoemd. Giethoorn is misschien wel Nederlands grootste toeristische exportproduct. Het pittoreske Giethoorn heeft slechts één fiets- en wandelpad, voor het overige neemt een punter je mee over het water. Combineer Giethoorn met een avontuur in de natuur van het Nationaal Park Weerribben-Wieden, de thuisbasis van de otter en de zwarte stern.

Thorn, Limburg
Het ‘witte stadje’ Thorn was vroeger een mini vorstendom. Tegenwoordig is het een gastvrij stadje voor bezoekers uit de hele wereld. Thorn staat bekend om haar markante witgeschilderde huizen en monumentale panden.Toen de Fransen in 1794 kwamen, voerden ze belasting in naar de omvang van de ramen van de huizen. Omdat de arme bevolking dit niet kon betalen, metselde men de ramen dicht en om dit te verbergen maakte men de huizen geheel wit. Meer over deze bijzondere geschiedenis leer je in gemeentemuseum Het land van Thorn en in de abdij die nog altijd bestaat. In Thorn worden al je zintuigen verwend.

Orvelte, Drenthe
Orvelte is een eeuwenoud esdorp dat in de 10e eeuw is ontstaan. De monumentale boerderijen en de straten, met kinderkopjes en oude klinkers, geven het dorp een unieke sfeer. In het monumentendorp wandel je langs monumentale boerderijen, over straten met kinderkopjes en zie je met een beetje geluk de schaapsherder met z’n kudde voorbijkomen. Orvelte wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van Drenthe en van Nederland. In Orvelte is in alle vier de seizoenen iets te beleven. Het hele jaar door worden diverse evenementen georganiseerd.

Bourtange, Groningen
Bourtange is een vestingdorp in de provincie Groningen, dat tijdens de Nederlandse Opstand is aangelegd.. Deze stad kent zijn oorsprong in het jaar 1742. Tussen 1593 en 1851 was het een belangrijk verdedigingswerk dat werd gebouwd in opdracht van Willem van Oranje. In 1851 hield het als verdedigingswerk op te bestaan en transformeerde het tot boerendorp. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd besloten Bourtange zijn oorspronkelijke vorm terug te geven. Nu is het een prachtige vestingstad waarin je het originele bouwwerk terugziet met een molen, kerk en huisjes van toen. In het interactieve Terra Mora komen de gevechten en kanonschoten van toen tot leven met de troepenvan ‘Bommen Berend’ in de verte. Lekker eten doe je in Landhuys Bourtange.

Broek in Waterland, Noord-Holland
Niet ver van het geliefde Amsterdam ligt het dorpje Broek in Waterland. Een pittoresk dorpje omgeven door weilanden en water. Het is lange tijd een van de meest welvarende dorpen in de regio geweest, mede dankzij de ligging waar veelal schippers van profiteerden. Er zijn in die tijd vele prachtige panden gebouwd en voorzien van een luxueuze inrichting die in enkele gevallen nog altijd te bewonderen is. Zo vind je in ‘Het Beroemde Huis’ bijzondere schilderingen uit de 17e eeuw die vrij recentelijk gerestaureerd zijn. Het contrast met Amsterdam is enorm en juist dat maakt Broek in Waterland zo geliefd bij vele stadsinwoners. Je kunt in het dorp uitstekend wandelen of via een van de vele fietsroutes de omgeving ontdekken. Rondom Broek in Waterland kun je ook nog eens via vaarroutes te nabijgelegen dorpen aandoen. Huur een boot, ontdek de prachtige omgeving en meer aan bij een van de restaurants op de route om even bij te komen.

Earnewald, Friesland
Helemaal in het noorden van Nederland vind je Earnewald, ook wel Eernewoude genoemd. Het dorp ligt in het midden van de provincie Friesland en grenst aan Nationaal Park De Oude Venen. De ligging van Earnewald is ook direct waarom het zo’n geliefde bestemming is voor een weekendje weg. Earnewald wordt namelijk ook regelmatig tot watersportdorp gedoopt. Ontdek De Oude Venen bijvoorbeeld eens per kano of ga een middag suppend (SUP) het water over. Ook kun je hier uitstekend terecht wanneer je liever over land de omgeving ontdekt. Earnewald ligt niet al te ver van het gezellige Leeuwarden. Wanneer je langere tijd in Earnewald verblijft dan is het zeker de moeite waard om eens een dag richting de stad te trekken. Ga gezellig een avondje uit; geniet van een heerlijk diner en een mooie film of theatervoorstelling bijvoorbeeld. Ook een avondje uit in Earnewald zelf is een cadeautje. Zie hoe de zon ondergaat vanaf een terras dat uitkijkt op het water en je hebt een prachtige natuurvoorstelling te pakken zoals je die nergens anders ziet.

Zoutelande, Zeeland
Van oudsher is Zoutelande voornamelijk een boerendorp, en was de landbouw en de daaraan gekoppelde activiteiten de belangrijkste economische activiteit. Dit karakter veranderde langzaam maar zeker door de toenemende vraag naar strandrecreatie sinds ongeveer midden 19e eeuw.. Inmiddels is het vooral bekend vanwege het prachtige strand en de mooie omgeving. Het strand van Zoutelande ligt op het zuiden en dat is een zeldzaamheid binnen Nederland. Zoutelande maakt dan ook deel uit van de zogeheten Zeeuwse Riviera, waarbij we in Nederland (met een beetje fantasie) ook het gevoel kunnen hebben alsof we even aan de warme Zuid-Franse kust liggen. Langs de boulevard van Zoutelande vind je niet alleen het prachtige strand, maar ook een gezellig winkelcentrum en diverse terrassen en strandtenten waar je geniet van een koud drankje op de warme zomerdagen en een heerlijke warme chocolademelk als je in het najaar Zoutelande bezoekt. Bovendien ligt Zoutelande op fietsafstand van het gezellige Middelburg. Niet alleen een mooie route om te fietsen, maar ook een gezellige stad om eens een kijkje te nemen.

Delft, Zuid-Holland
Er zijn veel leuke plaatsen in Nederland, maar weinig met zo´n rijke geschiedenis als Delft. De prachtige historische binnenstad van Delft is vol met bezienswaardigheden uit de Gouden Eeuw, toen belangrijke schilders als Johannes Vermeer en wetenschappers, waaronder Hugo de Groot, zich in de stad vestigden. Het is bijvoorbeeld de stad waar Willem van Oranje is vermoord en waar veel leden van het koningshuis liggen begraven. Niet voor niets draagt Delft de bijnaam van Prinsenstad. En ook het Delfts Blauw heeft de wereld veroverd. Het centrum van Delft wordt veelal bezocht om de historische bezienswaardigheden, het uitmuntende winkelaanbod en de gezellige uitgaansgelegenheden. Tijdens de zomermaanden zijn de grachten bij uitstek heel geschikt voor een tochtje door het centrum.

Amersfoort, Utrecht
Amersfoort is een kleine stad dichtbij Utrecht, bekend om haar mooie historische binnenstad. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Koppelpoort, een sprookjesachtige Middeleeuwse poort die oorspronkelijk deel uitmaakte van de stadsmuur. Naast de Koppelpoort bezit Amersfoort nog meer Middeleeuwse monumenten, zoals de Onze-Lieve-Vrouwetoren en Monnikendam. Voor liefhebbers van moderne kunst is er het Mondriaanhuis en kunsthal KAdE. Daarnaast is Amersfoort uitgeroepen tot de leukste winkelstad van Nederland.

Baarle-Nassau, Noord-Brabant
Dit is een dorp in het zuiden van Nederland in de provincie Noord-Brabant. Hoewel het dorp misschien niet heel erg mooi is, is het zeker wel erg bijzonder. Baarle-Nassau hoort bij Baarle-Hertog. De gemeente Baarle-Nassau is erg vervlochten met de Belgische gemeente Baarle-Hertog. Binnen het grondgebied van Baarle-Nassau liggen enkele Belgische enclaves die horen bij Baarle-Hertog. Om het nog ingewikkelder te maken liggen er binnen die Belgische enclaves ook weer Nederlandse enclaves die weer bij Baarle-Nassau horen. De landsgrens loopt dus zigzag door het hele dorp. Wie vanaf boven de kaart van beide gemeentes bekijkt ziet een lappendeken van enclaves en Belgisch en Nederlands grondgebied. De grens loopt soms zelfs dwars door gebouwen en huizen. In sommige gevallen zelfs door de voordeur. In heel het dorp is de grens met witte kruisjes en grenspalen aangegeven, wat een erg bijzonder zicht geeft. Alle stukken België en Nederland samen vormen het dorp Baarle.

Urk, Flevoland
Urk is een dorp dat tot 1939 een eiland in de Zuiderzee was. Tegenwoordig is het een dorp binnen de door drooglegging ontstane provincie Flevoland. Hoewel Urk geen eiland meer is, is het typische karakter van Urk bewaard gebleven. Onder Urkers leeft het eilandgevoel overigens nog steeds, hoewel dat iedere generatie wel iets minder sterk wordt. Men heeft het in Urk daardoor nog steeds over ‘op Urk’ in plaats van ‘in Urk’. Omdat Urk altijd een eiland geweest is, is de scheepvaart en de visserij een belangrijk element binnen Urk. Dat is door de inpoldering niet verdwenen. Nog steeds ligt Urk aan het water en hoewel de Zuiderzee tegenwoordig het IJsselmeer heet, is de visserij nog steeds erg belangrijk voor Urk. Het dorp heeft dan ook de grootste vissersvloot van Nederland.

Buren, Gelderland
Buren is een historische stad in de streek Neder-Betuwe in de provincie Gelderland. De stad heeft van oudsher nauwe banden met de Nederlandse Koninklijke familie. Buren heeft een beschermd stadsgezicht.Buren is een kleine stad met iets meer dan tweeduizend inwoners. Het historische vestingstadje ligt in de gelijknamige gemeente. Hoewel Buren de enige stad is in de gemeente is het gemeentehuis te vinden in het nabij gelegen dorp Maurik. Buren kreeg aan het einde van de veertiende eeuw zijn stadsrechten. Buren mag met recht Oranjestad noemen, de koning van en koningin van Nederland zijn tevens de graaf en gravin van Buren. Dit dankzij het huwelijk van Willem van Oranje en Anna van Egmond in 1551.

Nederland bied een ruim aanbod aan mooie plaatsen in Nederland. Mocht u een dagje op pad gaan naar één van de mooiste plaatsen van Nederland, neem dan gemakkelijk een dag rugzak mee. Toeristen kiezen niet voor niks vaak voor een handige backpack!

Andere blogs

Mooi Marken

Ontdek het schiereiland Marken! Marken ademt de authentieke sfeer van vroeger in een oer-Hollandse omgeving, waar groen en water elkaar afwisselen.

Meer informatie

Winterkamperen

Winterkamperen in Nederland. Wat is winterkamperen en wat zijn de leukste wintercampings in Nederland. De leukste tips per provincie.

Meer informatie

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie