Toeristen Informatie Nederland

Castenray is een kerkdorp met 26 straten ( 2023 ) behorende bij de gemeente Venray. Van oorsprong was Castenray eigenlijk een agrarisch dorp met akkerbouw & veeteelt. Het is een gemoedelijk en gezellig dorpje met een eigen dorpshuis. Castenray heeft ongeveer 835 inwoners en een oppervlakte van 950 hectare. Het dorp is rijk aan monumenten, natuur & verenigingen. Vanwege de vele monumenten is het een plaats die zich afficheert als monumentendorp. Het dorp telt namelijk vier rijksmonumenten, zes oorlogsmonumenten, twee carnavalsmonumenten, zes monumenten van devotie, en elf andere monumenten die herinneren aan een persoon of een gebeurtenis uit het verleden.

De volgende gebieden vallen geheel of gedeeltelijk binnen de buurt Castenray: Castenraysche Broek, Castenraysche Vennen, Het Sümes, Oirlosche Heide, De Versen, Van de Fladder, Breehei, en Op de Hees.

In Castenray zijn weinig voorzieningen. Er is enkel een dorpscafé en een goed bekend Chinees restaurant. Supermarkten en uitgaansgelegenheden zijn er in Venray en horst. Omliggende grotere steden zijn: Venlo, Weert en Nijmegen.

Ondanks dat Castenray een klein dorp is, zijn de bewoners hier erg actief. Bezoekers die verrast willen worden door een relatief nog onbekende artiest kunnen een bezoek brengen aan De Muzikale Huiskamer in Castenray. De sfeer is hier altijd goed & gezellig, en de artiest krijgt hier wat hij of zij verdiend. Om dit mogelijk te kunnen maken, heeft een bewoner van Castenray zijn serre omgetoverd tot een klein theatertje waar 40 mensen zittend kunnen genieten van een optreden. Er hebben hier inmiddels zo’n ongeveer 220 artiesten ALL over the world gespeeld.

Bezienswaardigheden in Castenray

  • Wegkruis, hoek Castenrayseweg/Klein Oirlo.
  • Wegkruis hoek Steegkamp/Lollebeekweg.
  • Wegkruis, hoek Roffert/Tunnelweg.
  • Heilig Hartbeeld bij de kerk.
  • Matthiasmonument bij de kerk.
  • De Sint-Matthiaskerk Een rijksmonument.
  • De Sint-Lucia, Jozef en Johannes Evangelistkapel
  • Hallehuisboerderij uit 1715 op Lollebeekweg 21

 

Evenementen in Castenray

  • Caselse Zomerfiëste: De Zomerse Zondag vindt ieder jaar plaats op de laatste zondag van juni en vinden plaats tegenover gemeenschapshuis De Wis aan de Matthiasstraat en duren van 13.00 tot 23.00 uur.
  • Kermis in Castenray: De laatste week van Augustus staat er een kermis in Castenray.

 

Overnachten in Castenray

Ondanks dat Castenray weinig voorzieningen heeft zijn er wel mogelijkheden om hier te kamperen. Het dorp heeft namelijk 2 campings: Camping op den Boender en Camping Valkenberg. Ideaal voor mensen die van rust houden en toch dichtbij de grotere plaatsen en steden willen zitten. Bezoekers die liever in een vakantiewoning willen overnachten kunnen terecht in Vakantiehuis in de Lollebeek of Vakantieboerderij Castenray geschikt voor groepen tot 10 personen. Castenray is een uitstekende uitvalbasis voor een geslaagde vakantie in Limburg.

Natuurgebieden in Castenray

Castenray heeft voor mensen die van de stilte van de natuur houden heel wat te bieden. Het dorp heeft ontzettend veel natuurschoon. In het dorp liggen o.a. de Castenrayse Vennen, Castenrayse broek en de Diepeling. De Castenrayse Vennen is een zeer mooi broekbosgebied in het stroomgebied van de Lollebeek. De Lollebeek is een beek in Limburg, die begint in het Castenrayse Broek en door het natuurgebied Castenrayse Vennen ten zuiden van Castenray in oostelijke richting stroomt, om enkele km ten zuidwesten van Tienray in de Grote Molenbeek uit te monden.

Zuidwest van de Castenrayse vennen ligt het Castenrayse broek. Het Castenrayse broek is een langgerekt gebied dat vroeger te midden van de heidevelden de drassige bovenloop van de Lollebeek vormde. Het bestaat tegenwoordig voornamelijk uit graslanden.

Zandafgraving de Diepeling is gelegen op het grondgebied van Tienray en Castenray. Dit is een speciaal gebied met kleurrijke flora, veel bijzondere vogelsoorten, zoals de koekoek, de fuut, de kleine buizerd, karekiet en de groene specht. Maar ook zeldzame libellen, vlinders en mooie platensoorten als de pilvaren, het knoopkruid en wilde cichorei worden steeds vaker gesignaleerd. Dassenfamilies leven hier graag en zijn goed zichtbaar. Mooie vergezichten en twee waterplassen die van elkaar gescheiden worden door een groene dam maken de beleving van De Diepeling compleet.

Wandelen in Castenray

Met deze prachtige natuurgebieden zijn er veel mogelijkheden voor mooie wandelingen. Voor de fietsliefhebbers is er de “Nico van Melo” fietsroute van 45 km door de omgeving. Deze prachtige fietsroute is vernoemd naar de bekende hengst Nico van Melo en voert door zeven kerkdorpen in Venray. De fietsroute komt door de mooie dorpen Castenray, Venray, Oostrum Veulen, Heide, Geijsteren en Wanssum.

Leuk klein Ommetje: Rondom de Diepeling, ca 5 km

Een leuk ommetje door een afwisselend gebied is rondom het grindgat in Tienray/Castenray. Vanaf de parkeerplaats kun je een heel stuk langs het open water lopen. Vaak kun je talloze watervogels zien, die daar de ruimte hebben. Neem dus een verrekijker mee! Vervolgens is het even wandelen langs het spoor Venlo-Nijmegen, maar je blijft zicht houden (tussen de struiken) op het water. Dan gaat de route langs de Groote Molenbeek die weer meanderend is gemaakt. Het laatste stuk is door de bosrand die het grindgat omzoomt. Hier heb je ook enkel plaatsen waar je beschut de vogels kunt observeren. Een lekkere wandeling door een gebied in ontwikkeling. Start van de wandeling is bij de parkeerplaats aan de Diepeling Castenray.

 

Toeristen Informatie Punt Castenray

Het TIP is gevestigd in het Vivara Natuurbelevingscentrum:
Grotestraat 93
5801 BE Venray
0478-510505

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag: 10.00 t/m 18.00 uur
zaterdag: 10.00 t/m 17.00 uur
koopzondagen (laatste zondag van de maand): 12.00 t/m 17.00 uur

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie