Toeristen Informatie Nederland

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit Nederland en de drie Antilliaanse eilanden Aruba, Curacao and Sint-Maarten. De eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn in 2010 speciale gemeenten van Nederland geworden.

Deze eilanden staan ook bekend als BES-eilanden. De afkorting BES verwijst naar de eerste letters van de namen van de eilanden.
Qua aantal inwoners zijn ze de kleinste drie van de zes Caraïbische gebieden die tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren (niet qua oppervlakte: Bonaire is veel groter dan Sint Maarten). Enkele weetjes over Caribisch Nederland:

Sint Maarten
Het noordelijke deel van het eiland heet Collectivité de Saint-Martin en hoort bij Frankrijk.
Hoofdstad: Philipsburg
Oppervlakte: 34 km²
Inwoners: 41.486 (2016)
Bevolkingsdichtheid: 1.220/km²
Talen: Nederlands, Engels
Volkslied: O Sweet Saint Martin’s Land
Munteenheid: Antilliaanse gulden

Bonaire
Hoofdstad: Kralendijk
Oppervlakte: 288 km²
Inwoners: 20.104 (2019)
Bevolkingsdichtheid: 60/km²
Talen: Nederlands, Papiaments
Volkslied: Tera di Solo y Suave Biento
Munteenheid: Amerikaanse dollar

Sint-Eustatius ‘Statia’
Hoofdstad: Oranjestad
Oppervlakte: 21 km²
Inwoners: 3.138 (2019)
Bevolkingsdichtheid: 191/km²
Talen: Nederlands, Engels
Volkslied: Golden Rock
Munteenheid: Amerikaanse dollar

Saba
Hoofdstad: The Bottom
Oppervlakte: 13 km²
Inwoners: 1.915 (2019)
Bevolkingsdichtheid: 152/km²
Talen: Nederlands, Engels
Volkslied: Saba you rise from the ocean
Munteenheid: Amerikaanse dollar

Het is heerlijk vertoeven in het Caribisch Nederland. Aan de ingrediënten van deze drie tropische eilanden in het Caribisch gebied zal het niet liggen. Een mix van fijne stranden, azuurblauwe zee en een fascinerende onderwaterwereld, gegarneerd met zwoele salsaklanken en een relaxte sfeer met Nederlands tintje. Natuurlijk heeft elk eiland zijn eigen charme. Houd je bijvoorbeeld van een levendige omgeving en parelwitte poederstranden, dan is ‘One happy Island’ Aruba ‘de place to be’. Aruba mag dan wel gezegend zijn met paradijselijke stranden en ongerepte natuurparken, er zijn ook genoeg culturele bezienswaardigheden te vinden tijdens een zonvakantie op Aruba. Misschien heb je tijdens de landing de rood-wit-blauw gekleurde Willem II toren van Fort Zoutman in Oranjestad al gezien. In dit fort kun je onder andere het Museo Historico Arubano bezoeken en in no time meer te weten komen over de geschiedenis van Aruba. Wie verblijft in een appartement in Oranjestad loopt zo naar Fort Zoutman. Onderweg bewonder je de kleurrijke, koloniale gebouwen in Oranjestad.

Op Bonaire kom je om lekker te relaxen. Het dagelijks leven is hier wat rustiger en gemoedelijker. Snorkelliefhebbers worden op hun wenken bediend met een kleurrijk onderwaterlandschap. Tijdens uw vakantie op Bonaire valt genoeg te beleven. Ontdek de omgeving of breng uw dag door op een van de vele stranden; Te Amo Beach, Jibe City, Coco Beach, Bachelor Beach. Wie weet spot u wel zeeschildpadden op het strand? Breng een bezoek aan Klein Bonaire, een prachtige koraaleiland en ontdek de onderwaterwereld. Wilt u tijdens uw vakantie op Bonaire meer actie beleven? Ontdek de vele excursies, zoals snorkelen, duiken, zeilen, kiten of ga op een boottrip. Geniet ondertussen van het uitzicht; helderblauw water en prachtige onderwater flora en fauna.

Veelzijdig Curaçao bezoek je vanwege de mooie zandstranden, het kleurrijke straatbeeld en een bruisend uitgaansleven. En houd je van duiken? Ook dan ben je hier helemaal op je plek. De onderwaterwereld is nergens anders zo prachtig dan op Curaçao. Met maar liefst meer dan 60 adembenemende duik- en snorkellocaties wordt het eiland terecht benoemd tot duikersparadijs. Duiken of snorkelen op Curaçao is een unieke ervaring. In het kraakheldere water ziet u gigantische koraalformaties terwijl de tropische en kleurrijke vissen op korte afstand van u zwemmen. De onderwaterwereld van Curaçao heeft vele kleurrijke inwoners, als papegaaivissen, schildpadden, maanvissen en dolfijnen. Wanneer u liever met uw hoofd boven water blijft, geniet u van de prachtige flora en fauna zoals spelende dolfijnen of zonnende schildpadden.

Welk van de drie Caribische eilanden wordt jouw volgende vakantiebestemming?

Andere blogs

Someren in beeld

Wat is er te doen in Someren? In deze blog leuke uitjes in Someren en mogelijkheden voor een geslaagde vakantie in Noord-Brabant.

Meer informatie

Arcen Bruist!

Arcen is een zeer toeristisch dorp gelegen in de gemeente Venlo. Er is van alles te doen en te zien. In deze blog de hoogtepunten.

Meer informatie

Campings met viswater

Campings in Nederland met viswater. Welke camping in Nederland zijn viscampings. Gooi je hengel uit op een viscamping. In deze blog enkel tips.

Meer informatie