Toeristen Informatie Nederland

Het zal niemand zijn ontgaan: de prijzen voor huizen zijn de afgelopen jaren door het dak gegaan. Investeren in stenen is fors duurder geworden. Dat is ook terug te zien in de gemiddelde kamerprijs voor een overnachting in Nederland. Deze is ook tot recordhoogte van gemiddeld € 120 gestegen. Door de economische groei en de schaarste is dit niet ten koste gegaan van de bezetting van de hotels, want deze lag in 2019 op bijna 78 procent. Ook dat is een evenaring van het record uit 1998.  Overigens verschillen de prijzen én de bezettingsgraad per regio voor een overnachting enorm. In Amsterdam is tijdens een gemiddelde nacht 85 procent van alle kamers bezet en wordt daar gemiddeld liefst € 151 voor betaald. Daarmee staat Amsterdam samen met Schiphol staat in schril contrast met de rest van Nederland, waar de gemiddelde kamerprijs de 100 euro nog niet heeft bereikt. Schiphol en Amsterdam zijn daarmee doorsnee 60 procent duurder.

Voor 2020 lagere groei, maar nog steeds prijstoename verwacht

Hoteliers verwachten dat de grootste groei er reeds uit is door een afkoelende wereldeconomie. Echter zijn er ook diverse factoren waardoor men zowel een hogere bezettingsgraad als hogere prijs verwacht. Dat komt grotendeels door regelgeving. Al jaren stijgen de prijzen voor energie. En dat komt niet eens zo zeer door de energieleveranciers zelf. Dat komt voornamelijk doordat de regering heeft besloten duurzame energieopwekking te stimuleren en het verbruik van gas te ontmoedigen. Met de ODE (Opslag Duurzame Energie) wordt daardoor het verbruik van gas ieder jaar duurder. Echter is er voor 2020 een extra stijging voor bedrijven waarmee de meeste hotels ook worden geraakt. Deze zijn vrijwel nog niet van het gas af en hebben daardoor nog geen andere keuze dan de kamers met gas te verwarmen. Hierdoor stijgt de zakelijke energierekening wat onherroepelijk doorberekend zal worden in de kamerprijs.

Ook strengere wetgeving voor tijdelijke verhuur

Burgemeester Halsema heeft al aangekondigd dat Amsterdam wordt overspoeld door beleggers en toeristen. Daardoor worden veel panden in Amsterdam aangekocht om via hotelwebsites of Airbnb te worden verhuurd. Tijdelijke verhuur wordt echter steeds lastiger gemaakt en aan strikte regels gebonden door de overlast die de lokale bewoners ervaren. Men verwacht dat het gevolg hiervan is dat de vraag naar een overnachting bij hotels nog verder toeneemt. Door het geringere aanbod kan het zo zijn dat ook hierdoor de tarieven voor de kamers verder zullen stijgen.

Andere blogs

Someren in beeld

Wat is er te doen in Someren? In deze blog leuke uitjes in Someren en mogelijkheden voor een geslaagde vakantie in Noord-Brabant.

Meer informatie

Arcen Bruist!

Arcen is een zeer toeristisch dorp gelegen in de gemeente Venlo. Er is van alles te doen en te zien. In deze blog de hoogtepunten.

Meer informatie

Campings met viswater

Campings in Nederland met viswater. Welke camping in Nederland zijn viscampings. Gooi je hengel uit op een viscamping. In deze blog enkel tips.

Meer informatie