Toeristen Informatie Nederland

Austerlitz is een plaats in de provincie Utrecht, en hoort bij de gemeente Zeist. Het is een zeer charmante gemeente met een rijke geschiedenis. Het dorp is namelijk ontstaan in de tijd van Napoleon. Op de plaats waar nu het Austerlitz ligt, was in 1804 legergeneraal De Marmont gelegerd. Hij diende onder Napoleon. De naam Austerlitz werd bedacht door Napoleons broer: Lodewijk Bonaparte, koning van Nederland. Deze broer had namelijk een veldslag gewonnen bij de stad Austerlitz, in wat nu Tsjechië is! Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide.  Maar dit bouwwerk – dat in opdracht van De Marmont door zijn soldaten werd gebouwd – , staat echter nog net op Woudenbergs grondgebied. Dit is een gegeven wat veel toeristen helemaal niet eens beseffen. Want zegt men Austerlitz, dan word de Pyramide hier automatisch mee geassocieerd. Toch zou Austerlitz zelf veel vaker onder de aandacht mogen staan.

Het is namelijk een prachtig dorp, waar natuurliefhebbers niets te kort komen. Wandelliefhebbers komen hier gegarandeerd aan hun trekken. Austerlitz maakt namelijk deel uit van de Utrechtse Heuvelrug, en dit trekt jaarlijks vele bezoekers. Het gebied is ook onderdeel van Natuurnetwerk Nederland. Bezoekers zullen zich verbazen over de afwisseling in het gebied. Tijdens een bezoek aan Austerlitz zijn ook de zandverstuivingen van Den Treek en het Henschotermeer, zeker de moeite waard om te bezoeken. Iedereen die op vakantie wil in Utrecht, zal hier even tijd door willen brengen.

Het Dorpsplein van Austerlitz is een centraal punt in het dorp, en het vormt samen met het groengebied tussen de Weideweg en de Schoolweg een belangrijk ensemble binnen Austerlitz. Rondom dit pleintje zijn enkele kleinschalige voorzieningen gevestigd. Het plein, de bosranden en de tuinen bepalen grotendeels de sfeer van het dorp. Ondanks de kleinschaligheid is het er altijd gezellig. Het dorp heeft nog echt een ons-kent-ons sfeer, en er is een sterke gemeenschapszin. In het buitengebied liggen een manege, een begraafplaats en een sportpark.

In 1840 had Austerlitz 47 huizen met 233 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 777 huizen met ca. 1.860 inwoners. De bevolking groeit, steeds vaker zien mensen de schoonheid van Austerlitz!

Bezienswaardigheden in Austerlitz

  • Protestantse kerk De Hoeksteen in Austerlitz (Oude Postweg 112) dateert uit 1984 en is de opvolger van de eerste Hervormde kerk uit 1861 De kerk valt onder Protestantse Gemeente De Hoeksteen.
  • De begraafplaats van Austerlitz, gelegen in de Oude Postweg 80 en dateert uit 1871. Op de begraafplaats staat een klein ‘baarhuisje.’ Dit werd kort na 1871 gebouwd met gelden die beschikbaar waren gesteld.
  • Brouwerij Brasser  is een regionale brouwerij, dat speciaal-bieren in de regio verkoopt.
  • Het Beauforthuis is een klein /theater cq muziekpodium en tevens een gemeentelijk monument. Te bezoeken aan de Woudenbergseweg 70 te Austerlitz.

Evenementen in Austerlitz

Verder zijn er jaarlijks terugkomende evenementen in Austerlitz zoals: het Zomerwandelweekend in het eerste weekend van juni, de Palmpasenoptocht, viering Koningsdag, muziekfestival in september, Sinterklaasviering, de Austerlitze Avondvierdaagse, en het Kampement Nieuwe Stijl. Erg leuk om eens mee te maken hoe actief de bewoners van Austerlitz eigenlijk zijn. Wie op vakantie wil in ‘het Groene Hart’ moet zeker Austerlitz eens bezoeken.

Toeristen Informatie Punt Austerlitz

Toeristen die voornemens zijn om Austerlitz te bezoeken, kunnen terecht bij het Toeristen Informatie Punt Austerlitz op adres: Zinzendorflaan 1, 3703 CE Zeist.

Andere blogs

Mooi Marken

Ontdek het schiereiland Marken! Marken ademt de authentieke sfeer van vroeger in een oer-Hollandse omgeving, waar groen en water elkaar afwisselen.

Meer informatie

Winterkamperen

Winterkamperen in Nederland. Wat is winterkamperen en wat zijn de leukste wintercampings in Nederland. De leukste tips per provincie.

Meer informatie

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie