Toeristen Informatie Nederland

Arcen is de een klein maar gezellig dorpje ten noorden van gemeente Venlo in de provincie Limburg, en het ligt ongeveer 12 km ten noorden van Venlo. Onder het dorp Arcen vallen ook de buurtschappen Brandemolen, Knikkerdorp, Lingsfort en Veld.  Arcen ligt in de meest oostelijke bocht van de Maas en staat vooral bekend om Kasteel Arcen en de bijbehorende kasteeltuinen. Het plaatsje wordt beschouwd als de parel van Venlo. Eigenlijk is Arcen niet eens zo heel groot en bestaat maar uit ca. 2.158 unieke adressen. Toch weten toeristen Arcen steeds maar weer te vinden vanwege de vele bezienswaardigheden en activiteiten. Het is echt een toeristische trekpleister.

Het hart van Arcen bestaat voornamelijk uit horecagelegenheden. In het centrum van het dorp liggen gezellige terrassen omgeven door o.a. supermarkten, boetiekjes en een heerlijke ijssalon.

Omdat Arcen aan de maas ligt en omgeven is door groen, is dit ook een geliefde plek voor veel wandelaars en fietsers. De natuur van de Maasduinen trekt dan ook jaarlijks vele bezoekers. Ook in de omliggende plaatsen van Arcen is veel te doen en te beleven, vandaar dat Arcen een uitstekende plaats is om Noord-Limburg te verkennen. Het aanbod aan accommodaties in Arcen en omgeving is dan ook groot.

Bezienswaardigheden in Arcen

Zomerse sfeermarkten:

Op 6 woensdagen in de zomer verandert het centrum van Arcen in een grote, gezellige sfeermarkt. Een lange strook van zo’n 250 marktkramen slingert door de straten van het centrum. Het aanbod is breed en gevarieerd. Tijdens de Sfeermarkt is het centrum van Arcen afgesloten voor al het verkeer. In de lente en in de herfst organiseert de Sfeermarkt ook een markt. De Lentemarkt is in april en wordt gecombineerd met de dorpskermis. De Herfstmarkt is in oktober.

Aspergemarkt:

Traditioneel vindt op Hemelvaartsdag de gezellige aspergemarkt plaats. Asperges vormen natuurlijk het hart van deze markt. Men kan dan asperges kopen en proeven. Er zijn allerlei gerechten op basis van asperge, streekgebonden ambachten en streekproducten.

 

Kasteeltuinen Arcen:

Beleef de geschiedenis en verken meer dan 15 unieke tuinen rondom een ​​historisch landgoed en een 17e-eeuws kasteel.

 

Hertog Jan Brouwerij:    

Leer meer over het brouwproces van Hertog Jan Bier en proef hoe echt Limburgs bier smaakt.

 

Nationaal Park Maasduinen:

Nationaal Park Maasduinen is ruim 4500 hectare groot en bestaat uit bossen en heidevelden. Het is hier heerlijk om te wandelen en de flora en fauna te ontdekken. Ook voor kinderen is dit erg leuk en leerzaam.

 

Graanbranderij de IJsvogel:

Wat zeker ook een bezoekje waard is, is Graanbranderij de IJsvogel. Dit is een ambachtelijke distilleerderij, die zelf haar alcohol stookt uit bier en wijn. De Ijsvogel is één van de weinige distilleerderijen die nog zelf alcohol stookt. Bezoek de watermolen en ontdek deze bijzondere ambachten.

Arcen voor kinderen

In de omgeving van Arcen is er ook genoeg te doen voor kinderen. Zij zullen zich niet snel vervelen als ze op vakantie zijn in Arcen. Naast bovenstaande activiteiten die tevens ook leuk zijn voor de kinderen zijn er in de omgeving verschillende attracties waar kinderen zich kunnen vermaken.

Toverland:

Toverland is een deels overdekt attractiepark in Sevenum. Vanuit Arcen is dit ongeveer een klein half uurtje rijden. Het park is ideaal bij slecht weer en is geschikt voor alle leeftijden. Toverland is onderverdeeld in 6 gebieden: Avalon, de Magische Vallei, Ithaka, Port Laguna, Land van Toos en Wunderwald.

Glowgolf:

Glowgolf is gelegen in Arcen. Dit is een glow-in-the-dark minigolf spel en is geschikt voor jong en oud. Glowgolf is uitermate geschikt als slecht weer uitje. Kinderen zullen zich hier zeker vermaken.

Klein Zwitserland:

Speelpark Klein Zwitserland is een avonturenspeelpark in Tegelen. Het vanuit Arcen is ongeveer 25 minuutjes met de auto rijden. Het park biedt naast de speeltoestellen in het seizoen elk weekend een roofvogelshow, er zijn minigolf-banen, labyrinten en, sinds het voorjaar van 2010, een natuur speelbos.

Irrland:

Net over de grens in Kevelaer en op 20 minuutjes rijden vanuit Arcen ligt Irrland.  Dit is een groot speelpark met dieren waar kinderen kunnen spelen, zwemmen en met water kunnen kliederen. Ook is er een groot maisdoolhof. Het park is voornamelijk gericht op kinderen t/m 12 jaar.

 

Mind Mystery

Mind Mystery is gelegen in het plaatsje Horst op ongeveer 20 minuutjes rijden vanuit Arcen. Bij Mind Mystery is er van alles te zien en te beleven rondom het thema optische illusies. Dit is een voornamelijk educatief binnen activiteit dus erg leuk bij slecht weer.

 

Speeltuin Roeffen Mart

Speeltuin Roeffen Mart is een gratis natuurspeeltuin in Horst. Er staan hier ruim 40 toestellen verscholen midden in de natuur. Kinderen kunnen zich hier heerlijk in de bossen uitleven. Eten & drinken mag men zelf meenemen. Er is zelfs een toilet aanwezig.

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie