Toeristen Informatie Nederland

Airbnb is een online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties. De website omvat meer dan 3.000.000 privé-accommodaties in 192 landen en 33.000 steden. Vanaf de oprichting in augustus 2008 tot juni 2012 werden 10 miljoen overnachtingen verhandeld in Airbnb. De naam komt van AirBed & Breakfast, luchtbed en ontbijt, maar tegenwoordig kan de gast vaak wel op een echt bed slapen.

Wat is nu het verschil tussen Airbnb en Bed & Breakfast?

Eigenlijk is het Airbnb afgeleid van de bed and breakvast vorm. Maar er is wel verschil tussen deze twee vormen. Bij Airbnb worden vaak gehele woningen verhuurd, terwijl bij B&B’s het totale verhuurde oppervlak maar 40% van de gehele woning mag beslaan. Hier gaat het dus voornamelijk om kamerverhuur in plaats van woningverhuur. Bij een Bed and Breakfast moet de eigenaar ook thuis zijn als de gasten in het huis verblijven, terwijl het bij Airbnb juist (veelal) om verhuur van een volledige woning gaat, waarbij de eigenaar het huis dus gedurende de verhuurperiode verlaat.Vanwege dit verschil gelden er in Amsterdam ook strengere regels voor Airbnb dan voor Bed and Breakfast. Vakantieverhuur zoals Airbnb mag nu 60 dagen per jaar nog maar 30 dagen. Voor Bed and Breakfast geldt deze regel dus niet. Traditionelere logiesverstrekkers zoals hotels en professionele verhuurders van Bed and Breakfast en appartementen zien in Airbnb een steeds grotere concurrent.

Het aantal toeristen dat Nederland bezoekt kiest steeds vaker voor deze vorm als vakantieaccommodatie. Airbnb heeft zowel voordelen als nadelen.

Voordelen:
Airbnb’s zijn over het algemeen goedkoper dan hotels en bed 7 breakfast accommodaties.
Airbnb appartementen zijn meestal gelegen in lokale buurten i.p.v. in toeristische gebieden. In deze lokale buurten vind je veel authenticiteit, restaurants, vriendelijke mensen en de winkels zijn vaak wat goedkoper.
Ontbijt is bij bed and breakfast vaak inbegrepen.

Nadelen:
Bent u op onbekend met de gewoonten in uw vakantieland en heeft u problemen dan kan eventueel hotelpersoneel u helpen. Maar als u een privéwoning huurt is de eigenaar mogelijk lastig te bereiken, of zelf op vakantie.

Vakantiehuizen, bed & breakfast en hotels worden gecontroleerd en geclassificeerd, dit garandeert een minimum kwaliteitsniveau. Bij Airbnb hangt het van uw gastheer of gastvrouw af of richtlijnen op het gebied van veiligheid, hygiëne en comfort nageleefd worden.
Er dient er over boekingen via Airbnb toeristenbelasting en inkomstenbelasting betaald te worden. Dit gebeurd niet altijd. Ook verzekeringstechnisch zijn de regels niet helemaal duidelijk. Een woning die via Airbnb verhuurd wordt, is in veel gevallen niet meer verzekerd via de inboedel- of opstalverzekering van de huiseigenaar. Iets waar vaak niet aan word gedacht.

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie