Toeristen Informatie Nederland

Haarlem is een heerlijke stad! Je vindt er onder andere het oudste museum van Nederland, een gezellig centrum en indrukwekkende kerken. Het is een stad die ook wel klein Amsterdam genoemd wordt. Het is dan ook niet voor niets dat veel Amsterdammers er naartoe verhuisd zijn. Maar het is niet alleen Haarlem zelf dat leuk is om te bezoeken, ook de omgeving is top! Je kunt fietsen naar het strand en met de trein zit je binnen 15 minuten in Amsterdam. Een fijne stad om te wonen of te bezoeken dus. In deze blog geef ik je 5 tips over wat je zeker moet zien en doen in Haarlem. Dit moet je zeker zien en doen in Haarlem

 Mijn vijf tips voor de leuke stad Haarlem. De stad waar ik geboren en getogen ben.

Bijzondere gebouwen bekijken in het centrum van Haarlem

Het centrale punt van Haarlem is de Grote Markt. De Grote Markt ligt midden in het centrum en het is een gezellige plek met terrasjes. Ook zie je er een aantal prachtige gebouwen, zoals de grote en imposante St. Bavokerk die je kunt bezoeken en het mooie  stadhuis van Haarlem.

Wat je ook niet kunt missen als je door de kleine straatjes in het centrum van Haarlem loopt, zijn de hofjes. Er zijn er nog maar liefst 20 over, die niet allemaal even makkelijk te vinden zijn. De kleine woningen, allemaal grenzend aan een binnentuin zijn een groen rustpunt in de stad. De meeste hofjes zijn (op zondag na) geopend voor publiek. Het Hofje van Bakenes is de oudste en werd in 1395 gesticht!

Een ander bijzonder gebouw in Haarlem is de Molen Adriaan. Het is een replica van een in 1932 verbrande graanmolen die op dezelfde plek stond. Je kunt deze molen aan het Spaarne bezoeken en het is een plaatje om te zien

De Gouden Straatjes van Haarlem

Haarlem is al meerdere malen uitgeroepen tot de leukste winkelstad van Nederland. Natuurlijk vind je er de bekende winkels, maar er is ook genoeg bijzonders te vinden. Zoals de zeven Gouden Straatjes van Haarlem. Ze liggen rondom de Grote Markt en elk straatje heeft wat unieks te bieden. Leuke boetiekjes, vintage winkeltjes en ambachtelijke winkels. En dat allemaal in de mooie smalle straatjes in het centrum van Haarlem.

De Jopenkerk

De Jopenkerk is een voormalige kerk die is omgebouwd tot brouwerij, een proeflokaal en een grand café. Je hebt er genoeg keuze als je van bier houdt, maar ook als je zoals ik geen bier drinkt, is het echt de moeite waard om te bezoeken. De binnenkant van de Jopenkerk is enorm sfeervol. Het is een plek waar ik bezoek altijd mee naartoe neem. Het is een heerlijk plekje om te borrelen en wat te drinken!

Uit eten in Haarlem

Haarlem is een stad met veel lekkere restaurants. Zowel voor lunch als het diner vind je er zoveel keuze dat je nooit alle restaurants kan proberen. Zowel overdag als ’s avonds zijn er veel terrasjes te vinden wat het gezellig maakt. Dit zijn een paar plekken waar ik altijd lekker en bijzonder eet:

– Het Hofje zonder Zorgen is één van de lekkere lunchplekjes die de stad rijk is. Het is een fijn plekje, met heerlijke broodjes. Ook Frenchie is een populaire en knusse lunch (en diner) plek.

– Als je van shared dining houdt dat raad ik de restaurants Miyagi and Jones en Table 24 zeker aan! Bij beide komen de lekkerste gerechtjes op tafel die je samen kunt delen.

– De lekkerste sushi eet je bij Tatsu, de lekkerste vis bij Fishbar Monk, voor pizza moet je bij Nolita zijn en bij Café Colette waan je je even in Frankrijk.

– Bovenop een parkeergarage vind je de Dakkas, een rooftop restaurant met een mooi uitzicht over Haarlem. Je kunt er zowel binnen als buiten zitten en er heerst een relaxte sfeer. Over het eten zijn de meningen wat verdeeld, maar ik zou je zeker aanraden om er een drankje te drinken. 

Naar het strand toe

In ongeveer een half uurtje kan je al naar het strand toe fietsen vanaf Haarlem. Afhankelijk van je route kun je er ook voor kiezen om door de duinen te fietsen. Dan is de route alleen al de moeite waard! Je kan ervoor kiezen om heerlijk te wandelen in de duinen of op het strand en ook zijn er veel gezellige strandtenten te vinden.

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie