Toeristen Informatie Nederland

De 9 Straatjes

De 9 Straatjes zijn een aantal winkelstraatjes in Amsterdam-Centrum. Om precies te zijn in de Grachtengordel, het Amsterdamse Unesco werelderfgoed. Komend vanaf de Prinsengracht richting Singel en beginnend bij het meest noordelijke drietal, dus van west naar oost en van noord naar zuid, gaat het om de volgende straatjes:

  • Reestraat – Hartenstraat – Gasthuismolensteeg
  • Berenstraat – Wolvenstraat – Oude Spiegelstraat
  • Runstraat – Huidenstraat – Wijde Heisteeg 

 

De straatjes verbinden de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en het Singel met elkaar. Sinds de jaren negentig presenteren de ondernemers in deze straatjes zich onder de naam. U komt tijd te kort om op uw gemak een indruk te krijgen van alles wat u ziet en kunt doen. U vind hier een ruim aanbod aan accommodaties om in één van de 9 straatjes te overnachten.

Het winkelgebiedje staat bekend om de veelal kleine en aparte winkels, lunchrooms en restaurants. Van bekende vintagewinkels als Laura Dols en Zipper tot De Kaaskamer en De Pompadour. En van kleine bijzondere tot grote merken. Tot het gebiedje behoren ook vijf grote hotels: Ambassade, The Dylan, Pulitzer, the Hoxton en Andaz.

De negen straatjes zijn vernoemd naar de ambachten die er werden uitgeoefend (Huidenstraat, Oude Spiegelstraat.) Naast de unieke winkeltjes zijn er veel fraaie panden met prachtige gevels te bewonderen.Het Bijbels Museum bevindt zich op de Herengracht, het brillenmusem in de Gasthuismolensteeg en dichtbij is natuurlijk de Elandsgracht met het Johnny Jordaanplein, de Dam en de Westertoren van de Westerkerk waar Rembrandt van Rijn begraven ligt.

Vanaf het station is de kortste route via Singel of Herengracht naar de Gasthuismolensteeg en Hartenstraat. Vanaf de Bloemenmarkt en Spui naar het Singel de Wijde Hei. En vanaf het Leidseplein via de Prinsengracht naar de Runstraat. Vrijwel alle bussen en trams naar het centrum komen vlakbij de straatjes. 

U kunt naar De 9 Straatjes reizen via Bus, Trein, Metro of Sneltram. Dit zijn de lijnen en routes die haltes hebben in de nabijheid:

Bus: 22, 305, 314, 347, 357, 397
Trein: INTERCITY, SPRINTER
Metro: 52, 54
Sneltram: 12, 2

Bent u op zoek naar een parkeerplaats in de buurt van de 9 straatjes? Parkeer u auto dan bij Q-Park Nieuwendijk op 10 minuten loopafstand van De 9 Straatjes.