Eye Filmmuseum, Amsterdam,

Eye Filmmuseum
Eye Filmmuseum
Eye Filmmuseum
Eye Filmmuseum
Eye Filmmuseum

Eye Filmmuseum is een centrum in Amsterdam gewijd aan cinematografie. Het gebouw staat tegenover het Centraal Station, aan de noordoever van het IJ, in de wijk Overhoeks (Amsterdam-Noord). Het gebouw is ontworpen door de Oostenrijkse architecten Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl en werd begin 2012 geopend. Eye heeft vier filmzalen en een tentoonstellingszaal van 1.200 m². Er is ruimte voor educatieve activiteiten, een filmlab, een winkel en een café-restaurant met terras. Eye neemt deel aan het samenwerkingsverband Cineville.

Doelstelling van Eye is het behoud van het filmerfgoed voor toekomstige generaties, zowel Nederlandse films als buitenlandse films die in Nederland vertoond zijn. Het museum wil een levendige filmcultuur in Nederland bevorderen.

Regelmatig zijn er themaprogramma's waarin de filmgeschiedenis en hedendaagse cinematografische ontwikkelingen aan bod komen. Ook organiseert het museum jaarlijks openluchtvoorstellingen, festivals, theatrale familievoorstellingen en retrospectieven. Het treedt op als distributeur van klassiekers en hedendaagse eigenzinnige films.

De collectie van het museum bestaat uit 46.000 films, 500.000 foto's, 41.500 affiches, alsmede scenario's, archieven van filmmakers en duizenden aan film gerelateerde objecten. De verzameling films omvat de hele filmgeschiedenis: van stomme films uit het einde van de 19e eeuw tot hedendaagse producties. De collectie, waaraan regelmatig Nederlandse maar ook buitenlandse titels worden toegevoegd, is de inspiratiebron voor de filmprogramma's en tentoonstellingen van het museum.

Bereikbaarheid

Eye Filmmuseum ligt recht tegenover station Amsterdam Centraal. Bij aankomst op het station neem je de uitgang aan de IJzijde, vanaf daar vertrekken de ponten. Je ziet ons aan de overkant al liggen.

pont

Neem de pont richting Buiksloterweg. De pont gaat 24 uur per dag, om de paar minuten en is gratis. De pont vaart in ca. drie minuten naar de overkant. Eye bevindt zich op drie minuten lopen links van de aankomst in Amsterdam-Noord.

bromfiets / scooter

Het museum ligt aan de IJpromenade, dit is een fiets/voetpad waarop brommers en scooters niet zijn toegestaan. Parkeer deze dus voor de brug over het kanaal.

Auto

Voer op je navigatiesysteem Overhoeksplein 1 in, aan het einde van de Céramiquelaan bevindt zich de parkeergarage van de A'DAM Toren.

Als je uit de Coentunnel (ringweg A10 west) komt, volg dan de borden S118 en sla bij de stoplichten rechtsaf.
Als je vanaf de ringweg A10 oost komt, neem dan eerst de afslag S116 en vervolgens de afslag S118.
Als je vanuit de IJtunnel (rijdend op de S116) komt, neem dan de afslag S118.

  • Sla op de S118 af bij de Ridderspoorweg.
  • Sla aan het eind van de Klaprozenweg linksaf de Distelweg op.
  • Sla na 25 meter meteen weer rechtsaf naar de Asterweg.
  • De Asterweg gaat over in de Docklandweg. Volg deze tot aan splitsing.
  • Sla rechtsaf de Céramiquelaan in. Deze komt uit bij de ingang van de parkeergarage onder het Overhoeksplein.

Omgeving

Amsterdam is de hoofdstad en naar inwonertal de grootste gemeente van Nederland. De stad, in het Amsterdams ook Mokum genoemd (afkomstig uit het Jiddisch), ligt in de provincie Noord-Holland, aan het IJ, het Noordzeekanaal en de monding van de Amstel. Bezienswaardigheden en attracties in Amsterdam zijn het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en Het Scheepvaartmuseum, het Anne Frank Huis, het Concertgebouw, Muziekgebouw aan 't IJ en EYE Filmmuseum, dierentuin Artis, de Wallen, de coffeeshops en de Johan Cruijff ArenA. De stad telt twee universiteiten en meerdere hogescholen.

Bijna iedereen kent het Vondelpark, een oase van groen midden in Amsterdam. De grachten zijn op zijn mooist wanneer de bomen vol in blad staan. Maar wil je de gevels van de grachtenpanden goed zien, kom dan in het vroege voorjaar wanneer het groen het zicht nog niet belemmert.

Bekijk ook de tuinen van de grachtenpanden die als museum in gebruik zijn in Amsterdam. Ieder jaar tijdens de Open Tuinen Dagen in juni, kun je bijzondere bloemen- moes- en kruidentuinen bezoeken die normaal gesproken niet open zijn voor het publiek.

Veel mensen komen naar Amsterdam om te winkelen, vooral in Amsterdam-Centrum met de bekende Kalverstraat, Nieuwendijk, Leidsestraat, Utrechtsestraat, Magna Plaza en de Negen Straatjes. Verder zijn er verspreid over de stad diverse winkelcentra.

 

In de omgeving van Eye Filmmuseum

De faciliteiten van Eye Filmmuseum

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: