het Drielandenpunt, Vaals,

het Drielandenpunt
het Drielandenpunt
het Drielandenpunt
het Drielandenpunt

Sinds mensenheugenis wordt de streek rond het Drielandenpunt door duizenden wandelaars en natuurliefhebbers bezocht. Er zijn dan ook vele wandelroutes uitgezet. Veel van de kleine bos- en weidepaden waarover deze wandelroutes u leiden, waren vroeger smokkelroutes en voeren u door zowel Nederland, België als Duitsland! In de souvenirwinkel en het VVV Servicepunt gelegen op het Drielandenpunt bij de ingang van het labyrint kunt u rustig de tijd nemen om de route die u het meest bevalt te vinden. Naast het spannende Labyrint is er de grote gratis toegankelijke speeltuin en zijn er ook de vele wandelmogelijkheden en de gezellige terrassen in een aantrekkelijke omgeving.

OPENINGSTIJDEN: 1 APRIL TOT EN MET 1 NOVEMBER

Taverne dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur

Friture & Herberg geopend van 10.00 tot 18.00 uur

Labyrint dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur
(de ingang van het labyrint sluit om 17.00 uur)

OPENINGSTIJDEN: 2 NOVEMBER TOT 1 APRIL

Taverne dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur

Friture, Herberg & Labyrint geopend bij redelijk weer in weekenden en vakanties.

Omgeving

Vaals is een plaats en gemeente in het zuidoosten van de Nederlandse provincie Limburg.Vaals ligt direct aan de Rijksgrens van Nederland, ten westen van Aken. Vaals is bijna vastgegroeid aan de Duitse stad en kan om die reden gezien worden als een Nederlandse voorstad van Aken. Ten zuiden van Vaals, in België, ligt het dorp Gemmenich dat tot de Waalse gemeente Blieberg (Frans: Plombières) behoort. De gemeente Vaals behoort met Sittard-Geleen, Echt-Susteren en Gulpen-Wittem tot de vier Nederlandse gemeenten die zowel aan Duitsland als aan België grenzen. De vooruitgeschoven, perifere ligging van Vaals – en Zuid-Limburg in het algemeen – wordt gesymboliseerd met de term "balkon van Europa".

De gemeente Vaals is zeer rijk aan natuurschoon. Het heuvelachtige gebied tussen Vaals en Gulpen werd in 2005 door de stichting Natuur & Milieu uitgekozen als mooiste landschap van Nederland, bekroond met 5 sterren. In 2011 kreeg Vaals de kwalificatie Cittaslow-gemeente, een internationaal keurmerk voor gemeenten op het gebied van landschap, milieu, leefomgeving, infrastructuur, cultuurhistorie, streekproducten, gastvrijheid en behoud van identiteit.

Het Vijlenerbos is een hoog gelegen bos met een hoge natuurwaarde en een belangrijk recreatiegebied in Zuid-Limburg. In het bos bevinden zich enkele tumuli die duizenden jaren oud zijn (Grafheuvels Vijlenerbos en Grafheuvel Vaalserberg). Het Bokkebosje is een markant uitzichtspunt nabij de Vaalserberg. In de gemeente zijn een groot aantal fiets- en wandelroutes uitgezet. Voor vakantiegangers is de ANWB-Mergellandroute een geliefde route door het Limburgse Heuvelland met een lengte van ca 110. kilometer voor automobilisten en motorrijders, of ca. 125 kilometer voor fietsers.

Bezienswaardigheden

  • De Vaalserberg is het hoogste punt van Nederland. De helling vanuit Vaals is gemiddeld zo'n 5%, met een steiler stuk van 9%. Aan Belgische zijde is er een afdaling richting Gemmenich met mooie haarspeldbochten. In de afdaling kan men de spoorlijn tussen Luik en Aken zien liggen die via de Gemmenichertunnel door de Vaalserberg gaat. Deze tunnel werd in 1872 in gebruik genomen.
  • Boven op de Vaalserberg ligt het welbekende Drielandenpunt. Op dit geografische punt, slechts enkele tientallen meters verwijderd van het hoogste punt van het Nederlandse vasteland, komen de grenzen van drie landen samen: Nederland, België en Duitsland. De drie grenspalen staan op Nederlands grondgebied (het zogenaamde 'toeristische drielandenpunt'); het 'echte drielandenpunt' ligt ongeveer 30 meter zuidwaarts en bestaat uit een 8-hoekige hardstenen grenspaal, grenspaal nummer 193. De paal heeft nog een tweede nummer, 1032, omdat het tevens de laatste grenspaal is van de grens tussen België en Duitsland. Bij het Drielandenpunt bevinden zich verder de Wilhelminatoren, de Koning Boudewijntoren, het Labyrint Drielandenpunt en een Vliegermonument.
  • Van de middeleeuwse grensstenen met het Rijk van Aken resten er 20, waarvan een aantal bij de gemeentegrens van Vaals. Nummer 16 staat op de Schornkopf, in de buurt van de Wilhelminatoren. Nummer 17 staat bij de Kleine Wacht aan de Akenerstraat in Vaals. Nummer 18 staat tegen een muur van het historisch kerkje van Oud-Lemiers. Nummer 19 staat in het Mamelisser Loch. Nummer 20, die op 15 april 2000 door heemkundige Hans Hermans, tussen een hoop puin in de buurt van het toen in aanbouw zijnde industriepark Avantis gevonden werd, staat thans naast de officiële staatkundige grenspaal met NL/D nummer 212.
  • In de gemeente Vaals bevinden zich enkele oorlogsmonumenten (zie Lijst van oorlogsmonumenten in Vaals).

In de omgeving van het Drielandenpunt

De faciliteiten van het Drielandenpunt

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: