Zouavenmuseum, Oudenbosch,

Zouavenmuseum
Zouavenmuseum
Zouavenmuseum
Zouavenmuseum

Het Nederlands Zouavenmuseum is een museum in de Noord-Brabantse plaats Oudenbosch over de Pauselijke Zoeaven.Het museum is ondergebracht in het voormalige raadhuis aan Markt 31, een uit 1776 daterend, bakstenen rijksmonument.

Het museum belicht het conflict tussen de Paus en de Risorgimento vanuit een ongebruikelijk perspectief: dat van de vrijwilligers die voor de Paus vochten. Het museum bevat een aantal zoeavenuniformen, enkele schilderijen, onder andere één waarop Pieter Janszoon Jong in volle actie is afgebeeld. Er zijn vaandels en dergelijke, en een groot aantal persoonlijke documenten.

Geopend tussen 14.00 en 17.00 uur

Openingstijden

Vanaf 1 oktober tot 1 mei alleen op dinsdagmiddag.
Vanaf 1 mei tot 1 oktober is het museum geopend op dinsdag- en donderdagmiddag.
Het hele jaar door is het museum geopend op de eerste en derde zondagmiddag van de maand.

Groepen zijn bij ons het gehele jaar welkom. Hiervoor kunt u aan afspraak maken!

Omgeving

Oudenbosch is een plaats in het westen van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het ligt niet ver van Etten-Leur en Roosendaal.Oudenbosch is vooral bekend vanwege de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara. Deze in het hart van Oudenbosch gelegen rooms-katholieke kerk is voor een groot deel een kopie van waarschijnlijk de beroemdste kerk binnen de katholieke wereld: de Sint-Pietersbasiliek die aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad staat. De fraaie koepel is vooral aan de binnenkant een staaltje van schoonheid door de vele beschilderingen en de manier waarop het licht door de vele ramen naar binnen valt. Via een smalle trap kun je naar boven gaan om de beschilderingen in de koepel van dichtbij te bekijken. De voorkant van de basiliek is overigens geïnspireerd op façade van de Pauselijke Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen, die in Rome te vinden is.

In Oudenbosch zijn op een klein oppervlak relatief gezien veel bezienswaardigheden te zien en te bezoeken. Door het volgen van het PARELPAD komt u langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Oudenbosch. Veel hiervan behoort tot het zogenaamd religieus erfgoed. 

Daarnaast heeft Oudenbosch monumentale woonhuizen waar in het verleden welgestelde kooplieden woonden. Niet voor niets staan enkele van deze panden in de nabijheid van de haven die vroeger zeer bedrijvig was. Een groot aantal panden zijn beschermd als rijks- of gemeentelijk monument. Naast de monumenten kent Oudenbosch het NATUURHISTORISCH EN VOLKENKUNDIG MUSEUM, STERRENWACHT TIVOLI, het ARBORETUM en het Zouavenmuseum.

In de omgeving van Zouavenmuseum

De faciliteiten van Zouavenmuseum