Bakkerij- en IJsmuseum , Hellendoorn,

Bakkerij- en IJsmuseum
Bakkerij- en IJsmuseum
Bakkerij- en IJsmuseum
Bakkerij- en IJsmuseum
B&B de Fruitschuur

Het Bakkerij- en IJsmuseum is een verzameling van de in 1985 overleden Gerrit Valk en werd door een in 1986 opgerichte stichting tot museum gerealiseerd.
In het museum vindt u op bijna 1000 m2 een indrukwekkende collectie gereedschappen, voorwerpen en machines uit vroegere bakkerijen en uit het begin van de ijsbereiding.

Vanaf april 2016 is er voor de individuele bezoeker een uitleg door middel van een audiosysteem.
(Die Audio-Tour ist auch in deutschen Sprache verfügbar.)
(the audio-tour is also available in English.)

In de oude bakkerij

Het interieur staat vol attributen uit tijden van weleer, zoals een door drijfriemen aangedreven deegkneder, klutsmachine, amandelpel- en amandelwrijfmachine. In de originele olie-gestookte oven worden regelmatig door onze bakkers krentenwegge, appelgebak of andere lekkernijen gebakken.

De eerste ijsmachinesRollo ijsmachine, Bakkerij- ijsmuseum Hellendoorn

De eerste Rollo ijsmachine werd in 1958 vanuit Zweden geïmporteerd en kon per uur 4000 ijsjes op een stokje produceren. Verder staan in dit gedeelte van het museum interessante apparaten, die vroeger bij de industriële productie van ijs werden gebruikt.

Industriële bakkerij

Een opstelling van diverse kluts-, kneed-, en mengmachines, koekjessnij- en spuitmachines, aangedreven door een stoommachine uit het jaar 1924. tevens het “Sukelahuussie”, waar soms demonstraties worden gegeven in het maken van bonbons.

De koffiehoek

In de koffiehoek kunt u een heerlijk kopje koffie of thee bestellen met o.a. in eigen huis gebakken krentenwegge, appelgebak of andere lekkernij. Naar keuze zijn er diverse frisdranken en ijsjes.


Openingstijden

Het museum is jaarlijks geopend vanaf 1 april t/m de laatste week herfstvakantie (eind oktober) op de volgende tijdstippen:

maandag 13.00-17.00 uur
dinsdag t/m vrijdag 09.00-17.00 uur
zaterdag 09.00-16.00 uur
zondag gesloten

Omgeving

Hellendoorn ligt in de provincie Overijssel ten oosten van de Hellendoornse Berg, die deel uitmaakt van de stuwwal Sallandse Heuvelrug. Wil je cultuur snuiven? Breng dan een bezoek aan het dorp Hellendoorn, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan, maar desondanks door het jaar heen bruist van de activiteiten. Veel van de negenhonderd jaar oude cultuur is door de eeuwen heen bewaard gebleven. De vele musea in het dorp getuigen hiervan.

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug behoort tot de grootste aaneengesloten natuurgebieden van ons land. Vanaf de heuvels kunt u het hele jaar door genieten van prachtige vergezichten. In het Buitencentrum, de poort naar het nationaal park, kunt u zich laten informeren over de veelzijdigheid van de natuur en de bijzondere koepel van de Sterrenwacht met haar telescopen, Sky Walk en planetarium bezoeken.
Via de Toeristenweg kunt u over de Sallandse Heuvelrug van Nijverdal naar Holten en uiteraard andersom. Maar let op! Dit mag niet altijd

Evenementen

  • In Hellendoorn wordt jaarlijks op Hemelvaartsdag het popfestival Dauwpop georganiseerd. Dit evenement vindt plaats op een terrein gelegen naast het Avonturenpark Hellendoorn. Naast Dauwpop vinden er op dit terrein ook andere evenementen plaats. Zo waren er in 2005 Dynamo Open Air en in 2009 Nightmare Outdoor en gaven bands als Motörhead, Level 42 en de Simple Minds er een openluchtconcert.
  • Hellendoorn Rally, sinds 1982.

In de omgeving van Bakkerij- en IJsmuseum

De faciliteiten van Bakkerij- en IJsmuseum

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: