Het Veenmuseum, Westerhaar-Vriezenveensewijk,

Het Veenmuseum
Het Veenmuseum
Het Veenmuseum
Het Veenmuseum

Het Veenmuseum is een uniek gelegen, kleinschalige buitenmuseum waar bezoekers door vrijwilligers op een onderhoudende wijze en in een informele sfeer in contact gebracht worden met het leven, wonen en werken in de tijd van de vervening van Noord-Twente (± 1850 tot ± 1950).

In één van de originele veentreintjes kunnen de bezoekers over het terrein gereden worden. Onderweg stopt het treintje om de ingerichte veenhutten te bezichtigen, de typerende oude Vriezenveense boerderij en het winkeltje, annex gelagkamer (waar vroeger de lonen werden uitbetaald en ten dele in vloeibare vorm werden omgezet…).
Het museumterrein kan ook uitstekend via de wandelroute worden bekeken (duur ongeveer 30 minuten).

Openingstijden
Dinsdag, woensdag en donderdag van 10:00 – 16:00 uur.
Maandag, vrijdag en zaterdag alleen op afspraak voor groepen van min. 15 pers.
Zondag: vanaf 13.00 uur tot 16.30 uur
1e paasdag en 1e pinksterdag gesloten.
Bouwvakvakantie: zondag, maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag geopend van 10:00 tot 16:30 uur.
Voor groepen vanaf 15 personen kunt u een afspraak maken.

Wilt u het museum bezoeken op dagen dat wij gesloten zijn, dat is mogelijk op afspraak voor groepen van minimaal 15 personen.

Omgeving

Westerhaar-Vriezenveensewijk is een dorp in de gemeente Twenterand in de Nederlandse provincie Overijssel. De Engbertsdijksvenen is een natuurgebied ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk. Het gebied dankt zijn naam aan een van de boerenfamilies, Engberts.

Vanuit (Westerhaar-) Vriezenveensewijk is de Engbertsdijksvenen eerst op kleine schaal verveend. De aanleg van de kanalen en wijken (1890-1895) gaf de aanzet voor grootschalige vervening vanuit (Westerhaar-) Vriezenveensewijk.

Een kleine kern veen van ongeveer 17 hectare is niet verveend en heeft nog de oorspronkelijke dikte van ca. 4 tot 7 meter. In Nederland is nog maar 25 hectare levend hoogveen waarvan 17 hectare in de Engbertsdijksvenen. De Engbertsdijksvenen is relatief laat verveend, daardoor het laatste grootschalig verveende gebied in Nederland. Hierdoor een van de laatste plaatsen in Nederland waar dit proces van duizenden jaren veenvorming nog in zijn oorspronkelijke vorm te zien is.

De Engbertsdijksvenen zijn aangewezen als Natura 2000 gebied, en zijn daarmee onderdeel van een Europees netwerk van kwalitatief hoogwaardige natuurgebieden. Het is een eldorado voor vogelliefhebbers en voor wandelaars. Het gebied is op dit moment in beheer bij Staatsbosbeheer. De totale omvang van het gebied is ongeveer 1000 hectare.

 

In de omgeving van Het Veenmuseum

De faciliteiten van Het Veenmuseum

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: