Museum Buurtspoorweg, Haaksbergen,

Museum Buurtspoorweg
Museum Buurtspoorweg
Museum Buurtspoorweg
Museum Buurtspoorweg

Vanaf het moment dat u een kaartje koopt stapt u in een stukje spoorweggeschiedenis om te bewonderen én te beleven. Niet alleen reist u als bezoeker met onze historische stoomlocomotieven en rijtuigen tussen onze museumlocaties in Haaksbergen en Boekelo, ook in en rond onze museumlocaties is heel veel te zien.

Stap het stationsgebouw in Haaksbergen binnen en u ervaart gelijk de sfeer van weleer. Hier koopt u uw treinkaartje en maakt u in de wachtkamer kennis met de reizigers van vroeger. Op en rond het station is veel te zien, zoals bijvoorbeeld de werkplaats en de goederenloods. Heeft u vragen over de werking van een ketel van de stoomlocomotief of wil uw kind zelf een emmer met kolen volscheppen? Vraag het aan de depotassistent. In de goederenloods kunt u terecht voor koffie, thee, gebak en fris. En in ons museumwinkeltje kunt u terecht voor leuke souvenirs.

Omgeving

Je moet ervoor naar het meest zuidoostelijkste puntje van Twente, maar dan zit je wel in een van de gezelligste dorpen van de omgeving. Haaksbergen ligt bijna in Duitsland en bijna in de Achterhoek. Maar is heel erg Twents.

Je hebt het vast wel in de rest van Twente gezien: de omgeving is wonderschoon. Het wordt bijna eentonig, maar datzelfde geldt ook voor Haaksbergen. Landgoederen, zandverstuivingen, veengebieden, zeldzame planten en dieren: de groene natuur rondom Haaksbergen vráágt er gewoon om ontdekt te worden. Uitrusten is er dus niet bij, die fiets- en wandelpaden liggen er niet voor niks. Je komt langs kleine buurtschappen en historische locaties zoals De Bommelas, een eeuwenoude boerderij op het Buurserzand. Kijk maar uit, voordat je het weet fiets je de grens over. Wees gerust: de Achterhoekers en Duitsers doen niet aan grenscontroles.

Is er verder nog iets te doen of te beleven in Haaksbergen, behalve een beetje door dat oneindige groen te banjeren? Zoals gezegd, Haaksbergen is hartstikke Twents. En die Tukkers houden wel van een feestje. Grote kans dat je met je neus in een van de feestelijke evenementen in Haaksbergen en omgeving valt. Onmeunig gezellig, maar educatief verantwoord is anders. Daarvoor ga je naar landgoed Lankheet. Hier is een ecologisch en duurzaam water- en belevingspark te vinden met een watermolen, windmolen, stoomtreinen en een platbodem.

Bezienswaardigheden

  • Korenmolen De Korenbloem
  • Oostendorper watermolen
  • St. Pancratius-kerk
  • De synagoge van Haaksbergen
  • Ertugul Gazi Moskee
  • Landgoed Het Lankheet
 
Evenementen:
  • Op 25 augustus 1996 vond in Haaksbergen het Europees Schutterstreffen plaats, waarbij duizenden schutters van schuttersgilden uit heel Europa elkaar ontmoetten.
  • Meestal het eerste weekend van september jaarlijkse Schuttersfeesten.
  • In januari 2007 debuteerde Haaksbergen met de eerste Nederlandse marathonschaatswedstrijd van het schaatsseizoen op natuurijs. In december 2007, 2008, 2009, 19 januari 2016, 28 februari 2018 en 21 januari 2019 had Haaksbergen eveneens deze marathonprimeur.
  • Op 28 september 2014 reed een monstertruck het publiek in tijdens het evenement AutoMotorSportief. Er vielen daarbij drie doden en tientallen gewonden.

 

In de omgeving van Museum Buurtspoorweg

De faciliteiten van Museum Buurtspoorweg

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: