Museum De Laarman, Luttenberg,

Museum De Laarman
De Laarman
De Laarman
De Laarman

Museum De Laarman laat zien welke werktuigen de veeboer en landbouwer midden vorige eeuw in gebruik hadden om het vee te verzorgen en het land te bewerken. De Laarman kijkt ook naar het heden en de toekomst. Waar ligt de bron van ons voedsel? Hoe wordt het tot voedsel bewerkt? Wat ligt er op ons bord? Dit verhaal vertellen we onder het nieuwe thema ‘Van bord naar boer’. 

Het museum is gevestigd in een voormalige veevoederfabriek waar een groot deel van de installatie nog intact en te zien is. Het markante gebouw staat op de flank van natuurgebied De Luttenberg en biedt aan de voorzijde van het gebouw een prachtig uitzicht over het dal van de Sallandse Heuvelrug. Aan de achterzijde is via het nieuwe gebouw toegang tot natuurgebied de Luttenberg. De Laarman is volop in ontwikkeling. Zodra de nieuw- en verbouw gerealiseerd is, wordt het nieuwe thema toegevoegd aan de huidige expositie en worden nieuwe activiteiten ontwikkelt en aangeboden.

Omgeving

Luttenberg is een dorp in de gemeente Raalte in de Nederlandse provincie Overijssel. Centraal in het dorp staat de katholieke kerk die gewijd is aan de heilige Cornelius, er naast staat dorpshuis 'De Elckerlyc'. De Lourdesgrot is het enige rijksmonument in de plaats. Hij is in 1915 door de dorpelingen aan een driesprong in het dorp opgericht ter gelegenheid van een priesterjubileum. Eind jaren 1940 werd er gezamenlijk gebeden voor de behouden terugkeer van de twintig Luttenbergse jongemannen die als dienstplichtige naar Nederlands-Indië waren gestuurd. In 1975 is de toen bouwvalige grot geheel herbouwd.

Luttenberg heeft een basisschool genaamd 'Esmoreit', ze ligt aan de Butzelaarstraat midden in het dorp. Verder zijn 'Landbouwmuseum De Laarman' en 'Klompenatelier Dijkman' er gevestigd.

Het dorp kent een aantal festiviteiten die vooral in de zomermaanden plaatsvinden. Het Luttenbergs feest dat gevierd wordt in de maand augustus met als hoogtepunt op de zondagmiddag het zwientie tikken, bestaat uit een kermis en allerlei activiteiten op de kerkweide, zoals gatgraven en kalverkeuring. Daarnaast zijn er een biertent en een muziektent. Tijdens de muzikale Landdag op een zondagmiddag in juni zingen een tiental koren oud-Hollandse liederen in het centrum van het dorp. Openluchttheater 'De Lommerijk' ligt verscholen in het bos achter de kerk. Hier worden concerten en voorstellingen gegeven.

Luttenberg heeft een sportpark met een sporthal, kunstgrasvelden, een boardingveld en een beachveld.

Luttenberg is per auto toegankelijk vanaf de N347 en de N348. Sinds begin 2019 is het per openbaar vervoer bereikbaar met buslijn 518, deze rijdt van station Raalte via Luttenberg naar Lemelerveld. Door het dorp loopt de Landelijke Fietsroute 15, de Boerenlandroute.

 

Foto´s van Museum De Laarman

In de omgeving van Museum De Laarman

De faciliteiten van Museum De Laarman

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: