Streekmuseum Ommen, Ommen,

Streekmuseum Ommen
Streekmuseum Ommen
Streekmuseum Ommen
Streekmuseum Ommen

In de molen Den Oordt en voormalig tolhuis in Ommen bevindt zich het Streekmuseum Ommen. Tal van voorwerpen uit de streek zijn hier verzameld. Het museum heeft een unieke expositie voor elk wat wils en voor jong tot oud. Er is een grote verzameling aan streekklederdrachten te zien, verder huistafereeltjes uit vervlogen tijden en een oud schoolklasje. Een brandspuit uit eind 1800 en een oud uurwerk uit de oudste kerk van Ommen zijn zo maar enkele voorwerpen die tentoongesteld zijn. De nog werkende korenmolen is van binnen te bezichtigen en in het tolhuis zijn enkele werkplaatsen ingericht met historische ambachten.

In principe wordt alleen goed gedocumenteerd, uit Ommen en omstreken afkomstig materiaal aan de collectie toegevoegd. Het Streekmuseum Ommen verzamelt vooral passief via (deel)verzamelingen en voorwerpen die worden aangeboden.

Openingstijden:

Maart en april:
* Dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Mei t/m augustus:
* Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur
* Zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

September en oktober:
* Dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.
* Zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Tijdens deze openingstijden is ook de molen te bezichtigen. Voor groepen bestaat er het gehele jaar de mogelijkheid om na afspraak ook buiten de openingstijden het museum te bezoeken.

Omgeving

Ommen is een stad in de Nederlandse provincie Overijssel en de hoofdplaats van de gemeente Ommen. Ommen ligt aan de Overijsselse Vecht, in de streek Salland of specifieker het Vechtdal. De plaats wordt al rond het jaar 1100 genoemd als doorwaadbare plaats langs de Vecht. In 1248 kreeg het stadsrechten.

Ommen heeft veel bezienswaardigheden. De veelzijdige natuur zoals bossen, heide, zandverstuivingen, rivieren de Vecht en de Regge brengen mensen die van rust en natuur houden naar Ommen. Bezoek de landgoederen, de historische molens. Deze unieke Vechtdalstad gelegen in het hart van het Vechtdal is het startpunt voor elk uitstapje of verblijf.

Ommen, Vechtdalstad, is dé populaire toeristische trekpleister in het Vechtdal. De meeste toeristen komen naar de stad toe om heerlijk aan de Vecht te wandelen of gezellig iets te drinken op één van de terrassen in het historisch centrum of in de omgeving van Ommen. Deze stad is dan ook de perfecte uitvalsbasis voor toeristen die meer van het Vechtdal willen zien. Je kunt hier namelijk de boot nemen naar Dalfsen. Het dorp Dalfsen ligt bijna tegen Ommen aan en de stad Zwolle is een kleine twintig minuten rijden. Gelukkig heeft Ommen zelf meer dan genoeg te bieden. Zo zijn er meerdere musea te vinden, het Nationaal Tinnen Figuren Museum, het Streekmuseum, het Vliegermuseum en het Landbouwmuseum. Er zijn ook ateliers te bezoeken.

De winkels in Ommen in de gezellige hoofdstraat de Brugstraat en de andere straatjes in Ommen nodigen uit om te komen winkelen. Of men nu trendy of modieus is of meer van klassiek houdt? In de eigenzinnige zaakjes en leuke boetiekjes slaagt men altijd. Een bezoek aan Ommen zorgt voor ontspanning. Voor velen is het gewoon genieten om in de winkels te zijn. In de historische binnenstad in Ommen slaagt men ook voor leuke accessoires voor in huis. Er zijn diverse cadeauwinkeltjes. Ommen staat bekent als hét gezellige winkelstadje aan de Vecht. De sfeer in de binnenstad maakt het winkelen in Ommen tot een echt uitje.

Evenementen

  • Palmpasenoptocht - op de zaterdag voor Palmzondag is er voor de jongste jeugd een palmpasenoptocht. De palmpasenstokken - in Ommen traditioneel geen kruis, maar een geschilde stok met 'zwaantjes' en een broodkrans, versierd met buxustakjes, rozijnen en een sinaasappel - worden voor de optocht gekeurd door de Gemienschap van Oll Ommer
  • Eiertikken op Paasmaandag - Al ruim een eeuw wordt op Tweede Paasdag na de kerkgang op het Kerkplein rond elf uur door groepjes van vier personen eiergetikt. De ene speler houdt een ei in de knuist waarvan alleen de bovenkant zichtbaar is, de andere tikt het met een ander ei aan. Eerst punt tegen punt en dan stomp tegen stomp; zijn beide eieren beschadigd dan tikt men met de twee hele zijden tegen elkaar. Wie het laatste ei van de medespelers stuk tikt, is de winnaar en krijgt de getikte eieren als prijs.
  • Paasvuur op Tweede Paasdag.
  • Ommer Bissingh - traditionele jaarmarkt op tweede dinsdag van juli, aangevuld met een serie evenementen.

In de omgeving van Streekmuseum Ommen

De faciliteiten van Streekmuseum Ommen

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: