Friese Museumdorp, Allingawier,

Friese Museumdorp
Friese Museumdorp
Friese Museumdorp
Friese Museumdorp

In het Friese landschap onberoerd door de tijd ligt Het Friese Museumdorp.Het karakteristieke terpdorp werd ooit bestempeld als één van de tien mooiste plaatsen van Nederland. Een schilderachtig dorpje net beneden de afsluitdijk in Allingawier

Het perfecte dagje uit. Snuif de zoete geuren op van de ambachtelijke bakkerij. Proef de lekkernijen. Zie de dorpsschilder zijn kunsten vertonen en bezoek de echte smidse. Wandel verder door het dorp naar de museumboerderij en ervaar het leven van een Fries boerengezin van de afgelopen eeuwen alsof ze even een ommetje aan het maken zijn.

Geniet van een lekkere kop koffie of lunch in Restaurant “It Ferhaal”. Een plattelandsschuur met glazen puien en vergezichten rondom. De huiselijke gezelligheid en rust zal u verassen, terwijl de kinderen vrolijk in de speeltuin rondrennen. Schijnt de zon? Verken dan in een roeibootje de prachtige omgeving. En dit is nog lang niet alles.

Omgeving

Allingawier is een terpdorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten oosten van Idsegahuizum, ten zuidoosten van Makkum, ten zuidwesten van Exmorra en ten noordwesten van Parrega. De dorpskern ligt aan een opvaart van het Van Panhuyskanaal. Een tweede kern ligt ten zuidwesten aan de T-splitsing in de Meerweg.

Het dorp vormt samen met Exmorra een tweelingdorp. De twee dorpen worden gescheiden door het kanaal. In 2018 telde het dorp 80 inwoners, waarvan zo'n 15 in de eigenlijke dorpskern wonen. Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Bonjeterp en Vierhuizen.

Het dorp was voor een belangrijk deel ingericht als een openluchtmuseum. Het maakt deel uit van het dorpsmuseum Aldfaers Erf. Maar wegens financiële moesten een aantal panden worden verkocht. Zo concentreert het dorpsmuseum zich meer op de museumboerderij De Izeren Ko, vernoemd naar de uit 1970 daterende paaltjasker die erbij behoort.

De verkochte panden maken nog wel deel uit van de museumroute van het dorpsmuseum door de dorpen Allingawier, Exmorra en Piaam. Vlak bij het dorp staat het landgoed Allingastate, met overnachtingsmogelijkheden voor gasten.

In de omgeving van Friese Museumdorp

De faciliteiten van Friese Museumdorp

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: