Museum 't Fiskershúske, Moddergat,

Museum t Fiskershúske
Museum t Fiskershúske
Museum t Fiskershúske
Museum t Fiskershúske

Museum 't Fiskershúske is gevestigd in vijf oude vissershuisjes. Bezoekers in een rolstoel kunnen alle huisjes bezoeken. Grotere elektrische rolstoelen zijn minder makkelijk te manoeuvreren in het museum, vraag naar de mogelijkheden. Er is een leenrolstoel in het museum aanwezig.
Voor de deur parkeerplaatsen.

Museum 't Fiskershúske verzamelt en exposeert voorwerpen en bescheiden die betrekking hebben op de oude kustvisserij en het leven van de bewoners van het dubbeldorp Paesens-Moddergat. De ramp van Moddergat, in 1883 waarbij 83 vissers omkwamen, vormt hier vanzelfsprekend een groot aandeel in. De tentoongestelde voorwerpen zijn te bezichtigen in de vier huisjes van het museum.

Het oudste huisje is uit 1794 en geeft een beeld van de inrichting van een vissershuis langs de waddenkust rond 1850. In 'Klaske's Húske' zijn de kamers ingericht in de stijl van de vroege twintigste eeuw. In huisje 'de Aek' vindt u de permanente expositie 'Vissers van Wad en Gat', met aandacht voor scheepsmodellen, vissersgereedschap, het reddingswezen en herinneringen aan de scheepsramp van Moddergat. Huisje 'de Logger' is voor wisselende tentoonstellingen.

Museum 't Fiskershúske heeft ook een kleine bibliotheek (niet toegankelijk voor publiek) en een grote verzameling foto's en ansichtkaarten.

Naast het bezichtigen van de unieke oude vissershuisjes en de tentoonstelling, kunt u een heerlijk kopje koffie drinken in het museumcafé. Op zoek naar een leuk souvenir of een speciale kaart? U vindt het in onze museumwinkel.

Openingstijden

16 februari t/m 31 oktober: maandag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur
in juli en augustus ook op zondag 13.00 - 17.00 uur

Groepen kunnen we ook buiten openingstijden ontvangen.

Omgeving

Moddergat is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten noordoosten van Nes en Oosternijkerk, ten noordwesten van Lioessens en ten westen van Paesens. De dorpskern ligt aan de zeedijk van de Waddenzee. Het dorp vormt samen één gemeenschap met het dorp Paesens, onder de dubbeldorpnaam Paesens-Moddergat.

De twee dorpen werden oorspronkelijk gescheiden door het water de Paesens, oorspronkelijk een zeeslenk die uitmondde in de Waddenzee. Het water loopt anno 2019 dood op de nieuwbouw van het dubbeldorp. De scheiding tussen de twee dorpen in de nieuwbouw wordt gevormd door de straten Kokentún en De Wiel, waarbij de Kokentún in Paesens is gelegen en De Wiel in Moddergat.

De centrale weg van Moddergat is de Zeeweg. Het dorp ligt deels niet meer direct aan de Waddenzee maar kent een buitendijksgebied genaamd Paesenserpolder. In 2018 telde het dorp Moddergat 220 inwoners.

Paesens-Moddergat staat bekend om het kweldergebied achter de dijk. Tussen de dijk en de slikvelden van de UNESCO Wereld Erfgoed “de Waddenzee” ligt een prachtig natuurgebied genaamd de Peazemerlannen. Ook liggen er twee dijken die u tot 2,5 kilometer het wad op brengen, zonder vieze voeten te krijgen. Dit maakt deze plek extra uniek.

Een dagje het waddeneiland Schiermonnikoog bezoeken is vanuit Paesens-Moddergat een prima uitstapje. U stapt in de haven van Lauwersoog op de veerboot en na een heerlijke dag op het prachtige eiland keert u s'avonds weer terug naar de rust van onze dorpen. Ook Ameland is erg leuk voor fijne dag uit, de veerboot vertrekt vanuit Holwerd, dit ligt op zo'n 20 minuten van Paesens-Moddergat.

 

In de omgeving van Museum 't Fiskershúske

De faciliteiten van Museum 't Fiskershúske

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: