Observeum, Burgum,

Observeum
Observeum
Observeum
Observeum

Observeum (voorheen Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum) is een unieke combinatie van een streekmuseum en volkssterrenwacht. Observeum is gevestigd in het dorp Bergum in de Nederlandse provincie Friesland. Bezoekers krijgen toegang tot het streekmuseum én het observatorium.

In het museum zijn verschillende vaste collecties ondergebracht. Zo is er Fries zilverwerk te zien, zijn er geologische en archeologische vondsten te bezichtigen en is er aandacht voor de streekgeschiedenis met vele voorwerpen. Verder zijn er herinneringen aan lokale beroemde personen zoals Hendrik Bulthuis, de ontwerper van de BM-er. Van Jakob Franke is er een uitgebreide collectie fotografica te bewonderen.

Het museum toont regelmatig wisselexposities met telkens een ander thema. Soms wetenschap, andere keren kunstzinigge of historische onderwerpen

Normale openingstijden:

Dinsdag t/m Zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Vrijdagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur.

De entreekosten geven toegang tot het Museum én de Sterrenwacht.

Omgeving

Bergum is een dorp in de Nederlandse provincie Friesland. De omgeving van Bergum wordt gekenmerkt door een coulisselandschap met houtwallen. Aan de oostelijke kant liggen de natuurgebieden de Soestpolder en Noordermeer. In de omgeving van de Ritskeloane liggen lommerrijke fiets- en ruiterpaden. Aan de westelijke kant ligt natuurgebied De Dobben. In de omgeving van Bergum zijn nog een twaalftal pingo’s overgebleven. Over het aquaduct ligt een paluduct. Een paluduct is faunapassage voor natte natuursoorten langs een kanaal over een aquaduct. Het paluduct ligt in een moeraszone langs het kanaal.

Vanuit Bergum kan naar het Bergumermeer en De Leijen worden gevaren of de andere kant uit richting Eernewoude en Leeuwarden. Het dorp ligt aan het Prinses Margrietkanaal, naar het westen gaat dat door de Kromme Ee naar de Wijde Ee (Djippe Gat) en naar het oosten via de Groninger Vaart naar het Bergumermeer.

Ten westen van Bergum ligt sinds het najaar 2016 het Hendrik Bulthuis Akwadukt onder het Prinses Margrietkanaal door. Over het kanaal ligt de brug Burgumerdaam.

Bergum ligt aan de N356. Naar het noorden loopt de weg naar Veenwouden en Dokkum, en heeft via de kruising met de N355 verbinding met Hardegarijp, Noordbergum en Leeuwarden. Naar het zuiden heeft de weg verbinding met Suameer en Garijp en via de Wâldwei met Leeuwarden en Drachten. Ten westen heeft het dorp via de Warren verbinding met Suawoude en Tietjerk.

Bezienswaardigheden

  • Kruiskerk.
  • Observeum, een volkssterrenwacht en streekmuseum.
  • Een grote zwerfkei genaamd Poppestien (Babysteen). Volgens de folklore zouden de kleine kinderen van onder deze steen ter wereld komen.

Foto´s van Observeum

In de omgeving van Observeum

De faciliteiten van Observeum

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: