Natura Docet Wonderryck, Denekamp,

Natura Docet Wonderryck
Natura Docet Wonderryck
Natura Docet Wonderryck
Natura Docet Wonderryck

Natura Docet Wonderryck Twente (voorheen Natura Docet) is een natuurhistorisch museum in het Twentse Denekamp. Het museum is opgericht in 1911 door onderwijzer J.B. Bernink. Het was het eerste natuurhistorisch museum in Nederland dat voor het publiek toegankelijk was. Sinds 1922 is het museum op de huidige locatie gehuisvest.

In het museum zijn diverse items te zien als mineralen, fossielen en opgezette dieren. Het museum beschikt over een museumtuin die is ingericht als landschapstuin met planten die in Twente voorkomen.

Na een grondige renovatie, uitbreiding en herinrichting is het museum op 8 juni 2013 na een jarenlange verbouwing heropend.

Elke zaal een verhaal
Twente door de ogen van… kikker, das, torenvalk, vlinder en haas laat het landschap zien van hoog uit de lucht, aan de rand van het water en tussen de grassprietjes door.

Planten en dieren van Twente: een ontdekkingstocht naar vroeger en nu, een ontmoeting met wolken vol vlinders en bermen vol bloemen zoals je nu niet meer tegenkomt.

Werkkamer Meester Bernink, leer oprichter Bernink kennen via de objecten in zijn werkkamer.

De Oertijd: bijzondere fossielen en mineralen dienen als gids bij een miljoenen jaren durende reis die Twente maakte van een gebied aan de Tropen tot bij de Noordzee.

Twente bij Nacht is de zaal waar nachtuilen de weg wijzen door het duister: een spannend verblijf met dieren van Twente in het donker.

Een dag met Bernink in 3D: in onze filmzaal ga je samen met Bernink op zoek naar een vlinder en ontmoet je een steenarend in gevecht met een slang.

De Wonderkamers: deze geweldige zalen vol dieren tonen de fascinatie van Bernink voor alle mogelijke diversiteit die de natuur maar bieden kan. Van ijsvogel tot paradijsvogel, van vogelbekdier tot zeekrokodil.

Funky ForestFunky Forest – uniek in Nederland – Water stroomt, bomen groeien en vlinders vliegen. Funky Forest is een interactieve presentatie waarin bezoekers deel worden van een digitale wereld die ze zelf maken

Openingstijden
maandag t/m vrijdag van 11 tot 17 uur
zaterdag en zondag van 12 uur tot 17 uur

Omgeving

Denekamp is een plaats in Twente in de Nederlandse provincie Overijssel, gelegen aan de Dinkel, met circa 8600 inwoners. Strict genomen behoort Denekamp niet tot Twente, het land tussen Regge en Dinkel, omdat het niet tussen de Regge en de Dinkel ligt, maar oostelijk van de Dinkel. Denekamp vormde tot de gemeentelijke herindeling in 2001 de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. In genoemd jaar werden de gemeenten Denekamp, Ootmarsum en Weerselo samengevoegd tot de gemeente Dinkelland. Bij Denekamp ligt het landgoed Singraven. Nabij dit landgoed ligt de historische watermolen het Singraven. Daarnaast staan er nog twee windkorenmolens in Denekamp, de Borgelinkmolen en de Nieuwe Molen of Sint Nicolaasmolen.

Klootschieten en midwinterhoornblazen zijn oude tradities, die erg populair zijn in Denekamp. Men kan als er sneeuw ligt in de omgeving van Denekamp langlaufen over uitgezette routes.

In het voorjaar vinden in Denekamp de traditionele paasgebruiken plaats. Dit begint met het eiergaddern op Palmzondag en vervolgens het hout halen op paaszaterdag. Op eerste paasdag vinden het paasstaakslepen en het paasvuur plaats.

 

 

 

In de omgeving van Natura Docet Wonderryck

De faciliteiten van Natura Docet Wonderryck

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: