Kijk en Luistermuseum, Bennekom,

Kijk en Luistermuseum
Kijk en Luistermuseum
Kijk en Luistermuseum
Kijk en Luistermuseum

Het Kijk en Luistermuseum: daar zit muziek in! Ontdek hoe je vroeger van muziek genoot toen er nog geen elektriciteit was en streaming, cd-spelers en radio nog niet bestonden. Onze collectie omvat 250 zelf-spelende muziekinstrumenten, zoals draaiorgels, straatpiano’s, speeldozen en speelkasten. Daarnaast nemen de historische voorwerpen en textielobjecten je mee naar het verleden van deze streek. Kom langs en maak een reis langs de topstukken van het museum.

Het museum is zeer geschikt voor een bezoek met kinderen, ook voor verjaardagsfeestjes. Recent gaf een jeugdjury ons de hoogste waardering voor kindvriendelijkheid. De demonstraties in de muziekzaal met speeldozen en muziek makende figuren vallen steeds weer in de smaak.

Kinderen jonger dan 12 jaar hebben alleen toegang begeleid door een volwassene.

De schoolklas uit 1920 toont heel realistisch hoe hun (over)grootouders toen naar school gingen. En in het nostalgische kruidenierswinkeltje met ‘ouderwets snoep’ zien ze wat opa vroeger voor een cent ging kopen.

Historische collectie
De historische collectie omvat zo’n 9000 objecten en toont Veluwse streekhistorie met gebruiksvoorwerpen, gereedschap, streekeigen boeren- en burgerkleding en veel z.g. lijfgoed, alles daterend van rond 1900.

De objecten zijn thematisch ondergebracht in levensechte taferelen rondom een dorpsplein. Zo is er een ‘klompenschooltje’ anno 1920, een garen- en bandwinkel van 1868 waarin een groot aantal boerenmutsen en ‘lingerie’ uit grootmoeders tijd wordt getoond, een torenklok met het opwinduurwerk uit 1904 van de Bennekomse Oude of Sint-Alexanderkerk, en een boerendeel met een reupelstal.

In de entreehal tegenover de museumwinkel vindt u een originele kruidenierswinkel uit 1900 waar ‘ouderwets’ snoep wordt verkocht, nostalgisch voor volwassenen, verrassend voor jongeren!

Een deel van deze collectie is door de Historische Vereniging Oud-Bennekom in bruikleen gegeven aan het Kijk en Luistermuseum. De Vereniging beheert overigens in het museumgebouw een documentatiecentrum met vele duizenden historische foto’s, dia’s en literatuur betreffende Bennekom.

Omgeving

Bennekom is een dorp in de gemeente Ede, en zelf een voormalige gemeente, in de Nederlandse provincie Gelderland op de Veluwe.  De plaats ligt op de grens van de zuidwestelijke Veluwe en de zuidelijke Gelderse Vallei.

In het noorden ligt Bennekom zo'n 500 tot 750 meter van de bebouwde kom van Ede af. Alleen de Rijksweg 12, een sportcomplex, de gebieden rondom het kasteel Hoekelum en de woonplaats Hoekelum maken dat de twee plaatsen niet tegen elkaar aan liggen. In het zuidoosten grenst Bennekom echter aan Wageningen-Hoog en ligt het een paar honderd meter van de bebouwde kom van Wageningen af.

Toeristische attracties van Bennekom zijn kasteel Hoekelum, de naastgelegen kaas- en kampeerboerderij en het Kijk & Luistermuseum.

Bekend is ook de "Manege zonder drempels", een complex dat twee groeps- en twee gezinsappartementen aanbiedt. Deze zijn aangepast aan mensen met een handicap. De manege is bekend om zijn huifbed, waarmee gehandicapten paard kunnen rijden.

Sinds 1973 is er jaarlijks in de vijfde week van de zomervakantie een vakantiespeelweek. Dit Kinderdorp, het grootste in Nederland, heeft een eigen terrein (Landgoed Kinderdorp) van zo'n 8200 m² aan de Achterstraat in Bennekom. Het Kinderdorp wordt dagelijks door zo'n 1500 à 2000 kinderen bezocht en wordt door zo'n 150 vrijwilligers in stand gehouden.

In de omgeving van Kijk en Luistermuseum

De faciliteiten van Kijk en Luistermuseum

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: