Flipje & Streekmuseum, Tiel,

Het Flipje & Streekmuseum is een museum in Tiel. Het is gewijd aan de geschiedenis van Tiel en omgeving, waaronder de industriële geschiedenis en Flipje, het reclamemannetje van de fabriek De Betuwe. Het museum is gelegen aan het Plein in de voormalige herensociëteit.

De collectie van het museum omvat:

Een aanzienlijke verzameling voorwerpen die verband houden met Flipje, het reclamemannetje van de fabriek De Betuwe. Ook zijn er veel voorwerpen, maquettes en dergelijke met betrekking tot de voormalige fabriek en de fabricage van jam te vinden.
Een replica van het insigne van de Orde van het Gulden Vlies van Claes Vijgh, ambtman van de Neder-Betuwe en richter van Tiel, hem in 1559 uitgereikt door koning Filips II van Spanje.[1][2]
Een stijlkamer uit de tweede helft van de 18e eeuw, waarin ook zilverwerk is tentoongesteld.
Een tentoonstelling over Tiel in de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder de verwoestingen in 1944.
Archeologische voorwerpen, waaronder enkele herinneringen aan de invallen van de Noormannen.
Kunstvoorwerpen en voorwerpen die het verleden van Tiel, waaronder het industriële verleden, illustreren.

Omgeving

Tiel, stad van Flipje en centrum van de Betuwe, is een gastvrije, bruisende en ondernemende plaats. Centraal gelegen en daardoor ideaal om te fietsen, varen, wandelen, shoppen en evenementen te bezoeken.

Tiel is vooral een fruitstad. Veel staat in het teken van fruit. Niet voor niets wordt de Betuwe met fruit geassocieerd en dat ziet u ook terug in de stad en de omgeving. Denk aan het museum Flipje zoals hierboven beschreven, het vrolijke fruitbaasje van de jamfabriek. Denk aan Appelpop, het landelijk bekende gratis popfestival, of het jaarlijkse Fruitcorso dat grote bezoekersaantallen naar de stad trekt.

Ook op cultureel gebied is er van alles te beleven in Tiel. In het Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof kun je tijdens het theaterseizoen genieten van de vele prachtige voorstellingen. Een aanwinst is het nieuwe cultuurgebouw Zinder. Dit nieuwe onderkomen is in najaar 2017 geopend door Hare Majesteit Prinses Beatrix en vormt hét centrum voor de kunsten, het poppodium, de kunstuitleen, de expositieruimte en de bibliotheek. Jong & Oud kunnen er genieten van alles wat met kunst en cultuur te maken heeft. Een bezoek meer dan waard.

Voor alle toeristische informatie kunt u terecht in het cultuurgebouw Zinder. Daar vindt u een Toeristisch Informatie Punt (TIP) in de centrale hal van dit prachtige gebouw. (Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage waar u uw auto, motor of fiets kunt parkeren. Oplaadpunten aanwezig.)

Tot ziens in Tiel!

Foto´s van Flipje & Streekmuseum

In de omgeving van Flipje & Streekmuseum

De faciliteiten van Flipje & Streekmuseum

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: