Het Skûtsjemuseum, Earnewâld,

Het Skûtsjemuseum
Het Skûtsjemuseum
Het Skûtsjemuseum
Het Skûtsjemuseum

Op bedrijventerrein ‘De Stripe’ in Earnewâld staat een bijzonder gebouw. Hier is het Skûtsjemuseum gevestigd. Het ontwerp is ontleend aan het ‘skûthûs’, dat vroeger het hart vormde van een Friese scheepswerf.

Centraal in dit museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers, die op skûtsjes voeren. Maar ook de kampioenscompetities van SKS en IFKS van vandaag de dag krijgen volop aandacht.

Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen in speciaal ingerichte werkplaatsen aan bod. Honderden onderdelen van skûtsjes en gereedschappen waarmee ze gemaakt werden, staan in een sfeervolle omgeving opgesteld.

Kijken en doen
U wordt ontvangen in een gezellige ontvangstruimte, waarin de schipperskroeg te herkennen is. De stamtafel is een echt skûtsjezwaard. ‘Skûthûs' en ‘Smidte’ geven een indruk van het vakmanschap van de oude hellingbaas en zijn knechts. In een speciaal ingerichte schipperskamer kunt u zelf in oude werfboeken van de beroemde scheepsbouwer ‘Eeltsjebaas’ Eeltje Holtrop van der Zee sneupen. Bestekken en unieke documenten zijn in te zien. Scheepsmodellen en een rijke fotocollectie geven een beeld van skûtsjes in hun natuurlijke omgeving, het Friese en Groningse waterland. Er zijn opnames te horen en te zien van schippers uit vroeger tijd, maar ook schippers van vandaag. Op dvd's zijn wedstrijdsituaties vastgelegd.

In de nagebouwde roef proeft, ruikt en voelt u het oude schippersleven. U ervaart de krappe ruimte aan boord rond 1900, toen skûtsjes onder zeil dagelijks duizenden vrachten turf, terpmodder, mest en zand vervoerden. U ervaart als bezoeker het zware bestaan van hard werken, soms armoede en vaak de vreugde van een vrij leven. Aan de kade ligt meestal een skûtsje, klaar om uit te varen.

Omgeving

Eernewoude is een dorp in de gemeente Tietjerksteradeel, in de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp is gelegen in het zuiden van de gemeente aan de rand van het natuur- en watersportgebied het Nationaal Park De Oude Venen, tussen Leeuwarden en Drachten. Er zijn veerdiensten naar Wartena en De Veenhoop.

Earnewâld is een gezellig watersportdorp gelegen tussen Leeuwarden en Drachten midden in Nationaal Park De Alde Feanen, een uitgestrekt laagveenmoerasgebied in het hart van Friesland. Zeer geliefd bij natuur- en watersportliefhebbers. In vergelijking met de Friese meren in het zuidwesten van Friesland is het er heerlijk rustig maar er is veel te doen! Earnewâld kent in de zomervakantie diverse grote evenementen zoals de jaarlijkse braderie en één van Friesland's meest bekende evenementen het 'skûtsjesilen'. Earnewâld is etappeplaats en deelnemer aan de de jaarlijkse zeilcompetitie met de voormalige vrachtschepen. De nauwe vaarwegen waarop de wedstrijd bij Earnewâld verzeild wordt staat garant voor spectaculaire beelden.

Er zijn volop verblijfsmogelijkheden in Earnewâld. Zo zijn er diverse zeer goed aangeschreven B&B's en appartementen. Voor een stijlvol verblijf aan het water is Hotel Princenhof een begrip en bent u op zoek naar een vakantiewoning dan biedt Earnewâld een keur aan mogelijkheden. Van idylische, verscholen natuurvakantiewoningen die alleen per boot breikbaar zijn tot luxe bungalows op het bungalowpark. Kamperen varieert van luxe glamping op een vijf sterren camping tot basic kamperen op een natuurcamping. Komt u met de boot dan kunt u terrecht in de verschillende havens, allemaal met uitstekende voorzieningen en WIFI. Voor groepen biedt Earnewâld een mooie groepsaccommodatie direct aan het water.

Ook voor de inwendige mens is het goed vertoeven in Earnewâld. Op de mooi gelegen, gezellige terrassen aan het water of één van de eetgelegenheden. 's Avonds kunt u heerlijk uitgebreid dineren in een van de restaurants. Voor passanten en toeristen die langer in Earnewâld verblijven bieden de supermarkten een uitgebreid en dagelijks vers aanbod.

In de omgeving van Het Skûtsjemuseum

De faciliteiten van Het Skûtsjemuseum

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: