Het Kaatsmuseum, Franeker,

Het Kaatsmuseum
Het Kaatsmuseum
Het Kaatsmuseum
Het Kaatsmuseum

Het Kaatsmuseum is een museum gewijd aan het kaatsen. Het is gevestigd in Franeker in de Nederlandse provincie Friesland.
Het Kaatsmuseum is in 1972 geopend en is het oudste sportmuseum van Nederland. Het museum was sinds 1995 ondergebracht in de bovenverdieping van het Cammingahuis. Op 1 januari 2014 sloot het museum op deze locatie de deuren. De collectie werd opgeslagen. In 2015 gaat het museum verder in het aangekochte pand aan de Voorstraat 76 in Franeker (het eerdere ABN-AMRO kantoor).

Collectie
Attributen van de kaatssport (bal, handschoen)
Kaatsprijzen van de PC, de Freulepartij en internationale wedstrijden
Bibliotheek
Foto's (onder andere van de fotografen Jan Tromp en Gert Gort).
Tijdens een rondleiding wordt uitleg gegeven over het kaatsspel.

Openingstijden

april t/m oktober: dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.
november t/m maart: vrijdag en zaterdag 13:00 tot 17:00 uur.

GESLOTEN OP:

Eerste Paasdag, eerste Pinksterdag, eerste Kerstdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag en Nieuwjaarsdag.

OPENINGSTIJDEN BIBLIOTHEEK / DOCUMENTATIECENTRUM:

Op afspraak.

Omgeving

Franeker is een stad en de hoofdplaats van de gemeente Waadhoeke in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten noordoosten van Harlingen, ten noorden van Bolsward en ten zuidwesten van Leeuwarden, tussen Dongjum en Tzum. Elkaar groeten op straat, proeven van Waddengoud uit de eigen streek, fietsen onder eindeloos variërende luchten, struinen in eigenzinnige dorpjes, uitwaaien op de zeedijk en in Franeker zelf genieten van stadse geneugten in een vriendelijke dorpssfeer. Het is er allemaal – van jachthaven, theater, horeca en een eigentijds winkelaanbod tot musea en historische monumenten – maar het mooiste is de beleving van tijd, aandacht en wat werkelijk belangrijk is. Rust, ruimte, gastvrijheid en een dagelijkse portie klein geluk. Dat is Franeker.

Het is de combinatie van historisch erfgoed, stadse geneugten en de weidsheid van het omringende landschap die Franeker uniek maken. De beleving van tijd en aandacht is hier anders. Elkaar groeten op straat, struinen in sfeervolle winkelstraten, al fietsend, varend of lopend de horizon tegemoet in de vrije ruimte van het Fryske lân, op ontdekkingstocht in musea en natuurlijk gezellig ergens aansteken om van een hapje en drankje te genieten.

Winkelen in het compacte stadshart van Franeker is een cadeau voor jezelf of een ander: eigentijdse (woon)mode, originele hebbedingen en nuchtere shopconcepten met een verrassende twist. Hier vind je geen overdaad, maar juist een mix van fijne winkels die uitnodigen om op je gemak rond te struinen. Alles is op loopafstand, dus neem de tijd en ontdek dat aandacht en goed advies er in Franeker nog gewoon bij horen.

Tip: ga ook eens in de omliggende plaatsen op ‘jutterstocht’ naar eigenzinnige pareltjes.

 

 

In de omgeving van Het Kaatsmuseum

De faciliteiten van Het Kaatsmuseum

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: