Schoolmuseum, Terneuzen,

Schoolmuseum
Schoolmuseum
Schoolmuseum
Schoolmuseum

Een paar enthousiastelingen in Terneuzen meenden er goed aan te doen, een museumpje op te zetten met allerlei oude schoolmaterialen en bijbehorende artikelen.
Door aanschaf en via giften is het museum uitgegroeid tot een volwaardig museum.

De collectie bestaat uit een grote verscheidenheid aan leermiddelen en leerboeken. Hieronder bevinden zich o.a.diverse schoolbankjes, leesplankjes, letterdozen, wandplaten van aardrijkskunde, geschiedenis en de natuur, schrijfschriften, pennen, inktpotten, inktflessen, leien, griffels, griffeldozen, pokkenbriefjes (van 1870), kasboek van een school van 1858, telraampjes, prentenboeken, de plak, de ezel, boekjes van Ot en Sien, Pim en Mien, getuigschriften van 1878, stempels, schoolfoto’s, houten breukappeltjes, fröbeldozen, handwerkjes, merklappen, kinderspeeltjes zoals tollen, knikkers, kleppers, bikkels, rekenkasten, telramen en houten schooltassen, enz.

Het museum is in het bezit van een groot aantal schoolfoto’s van diverse scholen uit de regio. De foto’s zijn gedateerd van +/- 1850 tot heden. Wellicht staat u zelf of een familielid nog op één van deze foto’s? U kunt een naam eventueel nog toevoegen aan de reeds aanwezige lijst.

Openingstijden
Mei t/m september: Wo-do-vrij-za 13.30-17.00 uur

Oktober, november en februari, maart, april: Wo en za 13.30 – 17.00 uur

December en januari GESLOTEN.

Voor groepen zijn afwijkende openingstijden mogelijk.

Omgeving

Een stoere havenstad waar je hartelijk wordt ontvangen. Een stad die bol staat van geschiedenis. Maar ook waar je terecht kunt voor vertier. Van shoppen tot een avondje uit. Van sportief tot cultuursnuiven. Havenstad Terneuzen is de stad van de Vliegende Hollander, mosselen en zeeschepen op de Westerschelde.

Historisch Terneuzen
De stad is vanaf haar oorsprong al nauw verwant met de scheepvaart. In de oude haven, op de plek van de huidige Markt, werden goederen overgeslagen die vervolgens per trekschuit naar Gent werden vervoerd. Op initiatief van koning Willem I werd rond 1825 het Kanaal Gent-Terneuzen aangelegd. De economische bloei kwam voor Terneuzen pas op gang met de aanleg van spoorlijnen naar Mechelen en Gent. De stad werd een belangrijke plaats voor de overslag en opslag van goederen.

Een wandeling over de Scheldeboulevard is ook een waar schouwspel. Je kunt de schepen hier bijna aanraken die over de Westerschelde varen. Het spraakmakende beeld van Thom Puckey, het Vesaliusbeeld, staat permanent op de boulevard. Het is één van de grootste bronzen standbeelden in Nederland.

Oud Terneuzen is een onontdekt stukje Terneuzen met smalle straatjes en historische pandjes. De straten Tuinpad, Vissteeg en Kandeelstraat behoren tot één van de oudste overgebleven stukjes van de binnenstad van Terneuzen. Je vindt er nu karakteristieke winkeltjes en horeca.

Terneuzen is omgeven door water. Door de beroepsvaart op de Westerschelde en het Kanaal van Gent naar Terneuzen zijn de waterrecreatiemogelijkheden enigszins beperkt. Zeilers daarentegen kunnen de Westerschelde goed bevaren en die vind je volop bij Watersportvereniging Neusen. Meer waterrecreatie is mogelijk op de prachtige kreken die Terneuzen rijk is. Hier kun je dan ook prima roeien, surfen en zwemmen.

 

In de omgeving van Schoolmuseum

De faciliteiten van Schoolmuseum

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: