Waterlandsmuseum de Speeltoren, Monnickendam,

Waterlandsmuseum de Speeltoren
Waterlandsmuseum de Speeltoren
Waterlandsmuseum de Speeltoren
Waterlandsmuseum de Speeltoren

Het Waterlandsmuseum de Speeltoren is een museum in Monnickendam dat het Waterland, het Noord-Hollands veenweidegebied direct ten noorden van Amsterdam, in al zijn facetten presenteert in hun onderling verband. De nadruk ligt daarbij op het ontstaan en de geschiedenis van het oorspronkelijk drassige, later ingeklonken en door een zeedijk beschermde veenland, en het leven en bedrijf van zijn bewoners op het platteland en in stadjes en dorpen, waaronder Monnickendam, Ilpendam en Broek in Waterland. Het museum wil de rijke historie van de regio verbinden met de meer recente geschiedenis en het leven nu. Naast de eigen collectie toont het museum bruikleencollecties van onder andere Naturalis, het Hoogheemraadschap, Amsterdam Museum en Museum Speelklok.

Naast de historische presentaties over land en volk is er als tegenwicht een expositieruimte voor wisseltentoonstellingen van eigentijdse kunstenaars uit Waterland, maar ook uit de rest van Nederland. Bekende kunstenaars zoals Harald Vlugt exposeerden er al.

De zolder is er voor de kinderen, die daar speels in de weer kunnen zijn met een aantal thema's, zoals schatgraven in een oude afvalput en als vroegere monniken het handmatig kopiëren van oude manuscripten. Er is een ontdekhuis, een imitatie van het beroemde Monnickendamse huis De Bonte Os, alleen toegankelijk voor kinderen, waarin oude voorwerpen verdekt staan opgesteld, middeleeuwse kleren hangen en er 'handel gedreven' kan worden.

Openingstijden

november - maart

zaterdag en zondag van 11.00 - 17.00 uur

april - oktober

dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur

in juli en augustus: maandag 13.00 - 17.00 uur

schoolvakanties (van regio Noord)

maandag van 13.00 - 17.00 uur

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur

Omgeving

Monnickendam is een stad in de gemeente Waterland, gelegen aan de Gouwzee in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het historische stadje Monnickendam ligt aan het Markermeer. Liefhebbers van oud-Hollandse steden en watersport zullen zich in Monnickendam helemaal thuis voelen. 

U kunt uw middag doorbrengen door rond te wandelen in het oude centrum van de stad. Het oude centrum van de stad is een beschermd stadsgezicht. Verschillende gebouwen komen uit de 17e eeuw.  De historische huizen zien er prachtig uit en het is een wonder dat ze nog steeds bewaard zijn. Zodra u het centrum binnenrijdt bent u al betoverd. Het eerste dat u opvalt is de Sint Nicolaaskerk. Deze kerk komt boven het stadspanorama uit en is de moeite waard om te bezoeken. Monnickendam heeft een gezellige kleine haven waar u een paar uurtjes kunt rondbrengen. In de haven staat nog de Waegh. Hier werd vroeger in het stadje kazen oude pandjes in Monnickendamgekeurd en gewogen voor de handel. Later kreeg de Waegh een andere bestemming. De Waegh werd namelijk gebruikt om heksen te veroordelen. Als de heks erg licht was dan was het zeker weten een heks. In zo’n situatie werd de heks op de brandstapel gegooid. Tegenwoordig heeft de Waegh vooral een historische betekenis voor de kleine stad aan het water.

Als u een liefhebber bent van vis dan kunt u genieten van een echte specialiteit uit Monnickendam. In de haven wordt al eeuwen lang de vis gerookt. U ruikt dit direct als u de haven binnenstapt. Als visliefhebber kunt u Haven van Monnickendam uitgebreid de verschillende vissen proeven. U proeft de rokerige smaak en vooral de unieke smaak van de lokale vis. Als u de trotse eigenaar van een boot bent dan kunt u met de boot naar de haven van Monnickendam. U heeft de keuze om aan te meren in vier jachthavens. Vanuit de jachthaven kunt u iedere dag een boottochtje maken naar het Markermeer of de Gouwzee. Als u geen eigenaar bent van een eigen boot dan kunt u in de haven een boot huren. Samen met een groep kunt u bijvoorbeeld een vaartocht maken op een klipper of tjalk. Een echte schipper uit Monnickendam zal de rondleiding geven en laat u alle mooie plekjes op het water zien. U ziet zo Monnickendam van een compleet andere kant.

In de omgeving van Waterlandsmuseum de Speeltoren

De faciliteiten van Waterlandsmuseum de Speeltoren

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: