Het Volendams Museum , Volendam,

Het Volendams Museum
Het Volendams Museum
Het Volendams Museum
Het Volendams Museum

Het Volendams Museum is een historisch museum in het Nederlandse Volendam. Het museum heeft een vaste expositie over de Volendammer klederdracht en over historische interieurs. Het museum toont het Volendam uit de tijd tussen 1850 en 1950.[1] De interieurs worden getoond in de Botterstraat, waar vijf kamers zijn geplaatst. Van die vijf kamers tonen vier verschillende authentieke woonkamers en toont er één een winkel. Twee woonkamers worden getoond in zogenaamde appelbloesem-interieurs en twee tonen het gladhouten interieur. De woonkamers komen uit de periode tussen 1815 en 1920.

Daar Volendam een vissersdorp is, wordt ook de visserij in het museum getoond. Er zijn scheepsmodellen en in een van de zalen is een replica van het vooronder van de VD 222 ondergebracht. Er zijn ook schilderijen en beelden van kunstenaars die Volendam ooit bezocht hebben.

Sigarenbandjeshuisje
Het sigarenbandjeshuisje is een aparte ruimte in het museum. Deze ruimte is volledig beplakt met sigarenbandjes. De ruimte is tussen 1947 en 1996 ontstaan door meer dan 11 miljoen sigarenbandjes in mozaïeken te plaatsen. Op deze manier zijn afbeeldingen van de Nederlandse provinciewapens ontstaan (op dat van Flevoland na: die provincie bestond nog niet toen dat mozaïek gemaakt werd, in 2013 is het wapen van Flevoland toegevoegd door de toenmalige conservator), alsook een aantal wereldberoemde gebouwen, kunstwerken en molens.

Omgeving

Volendam is waarschijnlijk het bekendste dorp van Nederland. Het dorp staat in heel Nederland en daarbuiten bekend om zijn palingsound maar ook om zijn typische klederdracht, de vissersbootjes en de voetbalclub FC Volendam. Volendam ligt in de provincie Noord-Holland en maakt onderdeel uit van de gemeente Edam-Volendam. Het dorp is ontstaan aan het einde van de veertiende eeuw toen de haven van Edam werd verlegt. Het is één van de populairste toeristische bestemmingen in Noord-Holland. De toeristen komen hier uit alle hoeken van de wereld naartoe om over “De Dijk”te kunnen lopen, de Volendamse klederdracht te kunnen passen en een vers gerookte paling te kunnen eten. Tijdens de jaarlijkse kermis is het hier extra druk.

In Nederland is Volendam tegenwoordig voornamelijk bekend om zijn Palingsound. Volendam is dan ook de geboortegrond van een groot aantal Nederlandse artiesten en popgroepen. De bekendste hiervan zijn BZN, The Cats, Piet Veerman, Nick en Simon, de 3JS en natuurlijk Jan Smit. De naam palingsound werd voor het eerst gebruikt door de diskjockey Joost den Draaijer in de jaren zestig en is sindsdien niet meer weggeweest. In een restaurant in Volendam is het Palingsoundmuseum te vinden. Hier vind je naast gouden en platina platen allerlei relikwieën uit de Volendamse muziekgeschiedenis.

Vanuit Volendam kun je een prachtige boottocht maken naar het voormalige eiland Marken. Vanaf deze veerdienst heb je een prachtige uitzicht op Volendam. Deze boottocht zal ongeveer dertig minuten in beslag nemen en kost slechts enkele euro’s. Het is mogelijk om je fiets mee te nemen op deze boot. in het hoogseizoen varen er drie boten en vertrekt er iedere dertig minuten een boot naar Marken.

 

In de omgeving van Het Volendams Museum

De faciliteiten van Het Volendams Museum

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: