Valkerij en Sigarenmakerij Museum, VALKENSWAARD,

Valkerij en Sigarenmakerij Museum
Valkerij en Sigarenmakerij Museum
Valkerij en Sigarenmakerij Museum
Valkerij en Sigarenmakerij Museum

Het Valkerij en Sigarenmakerij Museum bestaat uit twee collecties.

Het Valkerij Museum geeft een beeld van de valkerij in de periode 1650 tot en met 1850, een periode waarin koningen en hoge adel hun gasten vermaakten met het "vederspel".
Het Sigarenmakerij Museum geeft een beeld van de ontwikkeling van de sigarenmakerij in Valkenswaard vanaf 1865 tot de neergang.

De schakel tussen Valkerij en Sigarenmakerij is de rijke Engelse valkenier Richard Hamond, een tijd lang woonachtig in Valkenswaard. Bij zijn overlijden in 1845 liet hij een kapitaal van 24.000 gulden na aan Jan van Best, die het in 1865 gebruikte om er een sigarenfabriek mee te starten.

Valkerij Museum

In het Valkerijmuseum is alles te zien uit deze vervlogen tijden. Hoe leefden de mensen, wat trok hen aan in de valkenvangst, hoe en waar vingen en trainden zij hun valken?
Ervaar de fascinatie hoe ze rondgelopen hebben aan het hof van de Europese koningen, met hun valk op de hand, maar ook thuis belangrijk waren: de valkeniers uit Valkenswaard. Herbeleef de geschiedenis en maak kennis met de hedendaagse valkenier.

Wil je weten:
wat een tobhut is ?
waar het gezegde “iemand een loer draaien” vandaan komt ?
wat het geluid is van een slechtvalk, een havik of een sperwer ?
met welke snelheid een slechtvalk op de prooi duikt ?
hoe je valkenier wordt ?
hoe valken werden gevangen en afgericht ?
het verschil tussen de hoge en de lage vlucht ?

Sigarenmakerij

In Valkenswaard waren door de tijd heen ca. 70 grotere en kleinere sigarenfabriekjes gevestigd. De grootste daarvan kregen internationale allure.
De geur van de sigaar is uit Valkenswaard verdwenen, maar niet uit het museum. Daar kun je hem nog opsnuiven en zien hoe de sigarenmakers hun vak beoefenden. Gereedschappen, werktuigen, machines en attributen, kortom alles wat met de sigarenindustrie te maken heeft is er te zien. En met een beetje geluk tref je er een echte sigarenmaker aan.
Aan de hand van films, foto’s, gereedschappen, bijzondere gebruiksvoorwerpen, machines en documenten kom je alles te weten over de geschiedenis van de sigarenindustrie. Of wil je weten:

hoe een sigaar wordt gemaakt ?
wat een melange is ?
waar tabak vandaan komt en hoe die wordt geteeld ?
hoeveel sigarenfabrieken Valkenswaard heeft gekend ?
wat een bosje of pop is ?
wat een strieper doet ?

Omgeving

Valkenswaard telt meer dan 30.000 inwoners en vormt met de dorpskernen Valkenswaard, Dommelen, Borkel en Schaft een Bourgondische gemeente in het hart van de Nederlandse Kempen. Valkenswaard heeft een verrassend veelzijdig voorzieningenniveau, zowel in sociaal, cultureel, sportief als recreatief opzicht. De gemeente is een plek voor levensgenieters. Voor natuurliefhebbers en cultuursnuivers, voor funshoppers en culinaire fijnproevers, voor stappers en sportievelingen. Maar ook voor de allerkleinsten valt er genoeg te beleven.

Bezoek een museum, maak een kanotocht, ga heerlijk shoppen of pak een lekker drankje op één van de terrassen. Bijna elk weekend is er wel iets te doen in of buiten de dorpskernen. Het centrum bruist al voor de dag goed en wel is begonnen. En even verderop wacht de kalmte van de mooiste buitengebieden. Kortom: er is veel om van te genieten in Valkenswaard!

Valkenswaard staat in de regio bekend om haar levendige uitgaansleven. Met name op de Markt van Valkenswaard bevindt zich een hoge concentratie van horecagelegenheden en ook op de zogenaamde Statie zijn restaurants en cafés te vinden. Het uitgaansleven wordt nog eens extra gestimuleerd door tal van evenementen die het hele jaar door in Valkenswaard georganiseerd worden. Hiervan is het Bloemencorso Valkenswaard, dat elk jaar op de tweede zondag van september wordt gehouden, veruit het bekendste. Andere evenementen zijn de jaarlijkse kermis en, tot 21 oktober 2018 eens in de twee jaar, het Internationale Vogelverschrikkersfestival, en sinds 4 jaar AmeeZing Valkenswaard op het Frans van Bestplantsoen, dit vindt plaats op Pinksterzondag.

In de omgeving van Valkerij en Sigarenmakerij Museum

De faciliteiten van Valkerij en Sigarenmakerij Museum