Museum It Damshûs, Nij Beets,

Museum It Damshûs
Museum It Damshûs
Museum It Damshûs
Museum It Damshûs

It Damshûs is een openluchtmuseum in het Friese Nij Beets. Het museum laat de bezoekers op een levendige en actieve manier ervaren hoe laagveenturf werd gemaakt en hoe de veenarbeiders leefden en werkten in de periode van 1863 tot ca. 1920. Hun erbarmelijke werk-, woon- en leefomstandig-heden waren de voedingsbodem voor een felle sociale strijd.

Daarnaast wordt een indruk gegeven van de verandering van het landschap als gevolg van de turfwinning. Zo krijgt de bezoeker een totaalbeeld van de sociaal-economische, politieke en landschappelijke geschiedenis van de laagveenderij in Opsterland en Smallingerland met als uitgangspunt Nij Beets.


De naam van het museum is ontleend aan het veenarbeidershuisje dat er naar is overgebracht en dat eigendom was van een familie Dam. Op het terrein van het museum staat de Tjasker Nij Beets.

Omgeving

Nij Beets is een dorp in de gemeente Opsterland, in de Nederlandse provincie Friesland.Het ligt ongeveer 12 kilometer ten zuidwesten van Drachten. Het dorp telde in 2015 1678 inwoners. Door het dorp loopt het Polderhoofdkanaal. In en rond Nij Beets bied uitstekende mogelijkheden om te recreëren. Dit is aantrekkelijker geworden doordat het Polderhoofdkanaal nu open is gegaan, zodat de waterrecreant ook bij de aanlegsteigers hun boot kan afmeren voor een verblijf in en rond Nij Beets en De Veenhoop. Ook kan er uitstekend gewandeld en gefietst worden.  Voor de natuurliefhebbers onder ons is een bezoek aan de Deelen en De Kraanlannen zeer de moeite waard. Openlucht museum It Damshûs verzorgt ook hier vaartochten naar toe.

In de omgeving van Museum It Damshûs

De faciliteiten van Museum It Damshûs

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht:

Door: Cecile & Huib

Waardering: 8 / 10
Verbleven van 09-02-2019 tot 09-02-2019
Bericht: Het is echt een leuk dagje uit. gewoon een keer iets anders. succes en misschien tot ziens. groetjes cecile en huib
Geschreven op: 01-05-2019