Hofje van Mevrouw Van Aerden, Leerdam,

Hofje van Mevrouw Van Aerden
Hofje van Mevrouw Van Aerden
Hofje van Mevrouw Van Aerden
Hofje van Mevrouw Van Aerden

Het Hofje van Mevrouw Van Aerden is een hofje en museum in Leerdam. Het hofje is gebouwd in 1770 naar aanleiding van het testament van de in 1764 overleden Maria Ponderus, weduwe van Pieter van Aerden. Nog altijd biedt het huisvesting aan ongehuwde, protestantse dames. In de regentenkamer hangen diverse schilderijen uit de nalatenschap van Maria Ponderus, onder andere van Frans Hals.

Maria Ponderus had in haar testament bepaald dat het hofje gesticht moest worden, omdat haar drie kinderen kinderloos gestorven waren, en zij hen alle drie overleefd had. Hoewel zij zelf altijd in Den Haag gewoond had, is het hofje in Leerdam gesticht, omdat een belangrijke tak van de van Aerdens in Leerdam en omgeving woonden, en deze tak minder welvarend was dan de Haagse tak. Een andere reden was dat de Oranjes de grond waarop het kasteel van Leerdam gestaan had ter beschikking stelden.

Maria's man was eerder overleden, en had haar een aanzienlijke verzameling schilderijen, met o.a. schilderijen van Frans Hals, nagelaten. Deze hangt in de regentenkamer. Op 28 mei 2011 werd bekend dat er twee schilderijen zijn gestolen. Op 2 november 2011 werden ze weer terug gevonden.

Het hofje heeft het de status rijksmonument. Sinds 2007 is het hofje opengesteld als museum.

De niet bewoonde ruimten, zoals de regentenkamer en de raadzaal, worden geregeld gebruikt voor trouwerijen.

Omgeving

Leerdam is een stad en voormalige gemeente in de gemeente Vijfheerenlanden, in de Nederlandse provincie Utrecht. Het is een stad in het uiterste oosten van Zuid-Holland, gelegen aan de rivier de Linge. Rondom Leerdam vindt u diverse interessante natuurgebieden die u  kunt bezoeken. Ook in Leerdam zelf kunt u enkele interessante bezienswaardigheden bekijken. Leerdam staat bekend vanwege haar glasfabriek en vanwege de Leerdammer kaas. U kunt naast uw bezoek aan Hofje van Mevrouw Van Aerden dan ook een bezoek brengen aan het Nationaal Glasmuseum en aan het Glascentrum Leerdam. Een ander museum dat in Leerdam gevestigd is, is het Nederlands Bridge Museum.

Markt is op donderdagmorgen van 08.30 tot 12.30 uur in de binnenstad. Sinds 12 april 2012 is de weekmarkt verhuisd van het Dokter Reilinghplein naar de straten in de binnenstad, waaronder de Fonteinstraat, Kerkstraat en de Markthof.
Koopavond in het centrum van Leerdam is op vrijdagavond.

In de omgeving van Hofje van Mevrouw Van Aerden

De faciliteiten van Hofje van Mevrouw Van Aerden