Het Pluimveemuseum, Barneveld,

Het Nederlands Pluimveemuseum is een museum in Barneveld gespecialiseerd in alles wat met pluimvee (voornamelijk kippen) te maken heeft. De stichting Nederlands Museum voor de Pluimveehouderij is in 1983 opgericht. Het museum trekt, in de acht maanden per jaar dat het geopend is, 25.000 - 30.000 bezoekers.
In de permanente expositie van het pluimveemuseum wordt de biologie en geschiedenis van kippen en eieren behandeld. Ook de ontwikkelingen in de Nederlandse pluimveehouderij worden getoond.

Veilinglokaal

Het museum beschikt over een veilinglokaal met een interieur uit 1930 en een authentieke veilingklok. Eierveilingen waren tot begin jaren negentig de plaats waar miljoenen eieren van eigenaar verwisselden. In een veilinglokaal bood de veilingmeester de ene partij eieren na de andere aan en konden de aanwezigen door “mijn” te roepen of op een kop te drukken die eieren opkopen. De meeste eieren van de moderne pluimveebedrijven vinden nu echter hun weg naar de consument via contracten met vaste afnemers en verwerkingsbedrijven. Commerciële eierveilingen bestaan niet meer. Bezoekers kunnen daar ook nu nog met een druk op de knop de oude veilingklok tot stilstand brengen en daarmee een doosje eieren of een leuk souvenir kopen. En ook nu geldt nog: wie vroeg drukt betaalt het meest, maar wie te lang wacht gaat met niets naar huis.

Hoendertuin

In de 4.000 vierkante meter grote tuin van het museum worden meer dan twintig Oud-Hollandse hoenderrassen gehouden en tentoongesteld. Maak een wandeling door de unieke hoendertuin van ruim 4000 m2 en bewonder de kleurenpracht, de sierlijke houding en alle soorten kammen van de verschillende hoenders.

Meer dan 20 Oudhollandse rassen, elk met hun eigen onderkomen
Een kippenhok zoals dat in de veertiger jaren gebouwd werd
Brede verharde paden, dus rolstoelvriendelijk
Pluimvee creaties van kunstenaars als prachtige aanvulling op de levende have.
Een leuke speeltuin met kippige toestellen.

In de maanden december, januari en februari is de hoendertuin gesloten.

Omgeving

Barneveld is een dorp in de Nederlandse provincie Gelderland en tevens hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Barneveld, in het midden van Nederland bekend om zijn pluimveeteelt en -handel en als sterk protestantse gemeenschap.
Tegenwoordig staat de plaats bekend als het centrum van de pluimveeteelt, al hadden sommige Noord-Limburgse gemeenten nog voordat de Gelderse Vallei in 2003 door de vogelpest werd getroffen, meer kippen binnen hun grenzen. Barneveld gaf zijn naam aan het kippenras de Barnevelder dat zijn oorsprong heeft in het dorp Barneveld. Door het kruisen van verschillende kippenrassen kwam de Barnevelder tot stand. Deze kip wordt zowel voor het vlees als voor de leg gehouden. In Barneveld is er tevens een donderdagse eiermarkt. Nog steeds wordt op de Barneveldse eiermarkt de landelijke prijs van de eieren vastgesteld.
De gemeente Barneveld bestaat uit 9 dorpskernen. Barneveld, Kootwijk, Kootwijkerbroek, Stroe, Voorthuizen, Garderen, De Glind, Terschuur en Zwartebroek zijn dorpen met een zeer eigen karakter en cultuur. Ieder met eigen attracties, evenementen, natuur

De Oud Veluwse Markt (OVM) wordt jaarlijks op zes achtereenvolgende donderdagen in juli en augustus gehouden. In augustus wordt Ballonfiësta Barneveld georganiseerd, waarbij onder andere 'special-shapes' te bewonderen zijn. In Barneveld zijn drie musea gevestigd; Museum Nairac, waar de vaste expositie bestaat uit vroeg-middeleeuwse archeologische vondsten. het Pluimveemuseum, waar de pluimvee-industrie centraal staat en het oude ambacht & speelgoed museum.

Er is in Regio Barneveld een divers aanbod in wandelingen. De Klompenpaden zijn goed vertegenwoordigd in o.a. het Paradijspad en het Griezeveensepad.

De negen dorpskernen laten zich prima verkennen per fiets! We hebben er zelfs een speciale route voor ontwikkeld, de Giro di Barneveld! Deze 75 km lange verbindende route door de dorpskernen van Barneveld kenmerkt zich door de diversiteit. Elke dorpskern heeft een eigen karakter en je fietst continue door een ander decor. Boerengebieden, bossen, heide, coulissenlandschappen, cultuurlandschappen en natuurlijk stap je af voor een heerlijke lunch bij een van de talloze restaurantjes!

Het winkelgebied van Barneveld is geconcentreerd binnen het historische centrum van de kern. Het centrum heeft een kleinschalig karakter maar heeft daarentegen wel een uitgebreid winkelaanbod. Er is een gevarieerd aanbod aan winkels en een opvallend groot aanbod aan winkels gericht op recreatief winkelen. Het grote aantal kwaliteitszaken en het daarmee gepaard gaande serviceniveau maakt dat het aantrekkelijk winkelen is in Barneveld, Daarnaast zijn er ook diverse supermarkten in of op de rand van het centrum gevestigd. Het winkelaanbod wordt ondersteund door diverse horecabedrijven in het centrum en eern ruim aanbod aan gratis parkeren.

 

Foto´s van Het Pluimveemuseum

In de omgeving van Het Pluimveemuseum

De faciliteiten van Het Pluimveemuseum

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: