Het Swifterkamp, Lelystad,

Het Swifterkamp
Het Swifterkamp
Het Swifterkamp
Het Swifterkamp

Het Swifterkamp is een gereconstrueerde prehistorische nederzetting in Flevoland. Het kamp is even buiten Lelystad te vinden, aan de rand van Natuurpark Lelystad. Het kamp bestaat uit twee prehistorische boerderijen en een aantal hutten, die allemaal zijn nagebouwd naar archeologische vondsten in de buurt. In het Swifterkamp wordt de Swifterbantcultuur tot leven gebracht.
Het dorp, momenteel twee boerderijen, een jager-verzamelaarhut en drie bijgebouwen groot, ademt de sfeer uit van lang vervlogen tijden. Zo nu en dan wordt het bewoond door groepen volwassenen en kinderen die voor korte of langere tijd willen proeven hoe het zou zijn te leven in de Nieuwe Steentijd; de tijd dat jager-verzamelaars geleidelijk overgingen tot het boerenbestaan (in midden Nederland vanaf ca. 6300 jaar geleden).

Met name in het voorjaar en de zomer wordt er op de nederzetting door de tijdelijke inwoners flink gewerkt; er worden onder meer broden gebakken, sieraden en werktuigen gemaakt, er wordt hout gesprokkeld, gesponnen, geweven, gekookt op open vuur etc. Uiteraard is er ook tijd om lekker bij te komen bij een knapperend kampvuurtje.

Niet zelden besluiten groepen één of zelfs meerdere nachten door te brengen in de steentijd. Onder
het wakend oog van Org, het godenbeeld dat het gehele Swifterkamp overziet, wordt er geslapen op stromatrassen in de boerderijen welke gebaseerd zijn op opgravingen gedaan op de site P14 nabij Schokland. Slapen in de pas gebouwde Midden Steentijdhut behoort eveneens tot de mogelijkheid.

In het naseizoen en tijdens dagen waarop de nederzetting niet verhuurd is, nemen vrijwilligers en medewerkers van de Stichting Prehistorische Nederzetting Flevoland (SPNF) regelmatig hun intrek in het dorpje om bouw- en onderhoudswerkzaamheden te verrichten.

Wij zijn geopend op woensdag en op zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Dit afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers. De toegang is gratis. Wanneer het terrein verhuurd is zijn we niet open voor bezoekers.

In de maanden mei, juni, juli en september zijn we op de woensdagen meestal gesloten ivm schoolkampen. Van plan om dan langs te komen? Bel eerst even om te weten of we open of gesloten zijn.

Omgeving

Almere is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Flevoland, in de polder Zuidelijk Flevoland.
Almere grenst aan zijn landzijde aan de gemeenten Lelystad en Zeewolde. Aan zijn waterkant ligt Almere aan het Gooimeer, IJmeer en Markermeer. De stad ligt, op de dijken na, geheel onder zeeniveau (2 tot 5 meter).

De veelzijdige stad Almere biedt voor ieder wat wils. Zo vind je in de omgeving tal van natuurgebieden waaronder De Oostvaardersplassen, het Almeerderhout en Natuurgebied de Veluwezoom. In de schitterende natuurgebieden zijn mooie fiets- en wandelroutes uitgestippeld, ideaal voor de natuurliefhebbers. Cultuurliefhebbers halen hun hart op in De Paviljoens, het centrum voor hedendaagse kunst waar je mooie kunstwerken bewondert. Wil je liever winkelen? In Almere vind je enorme winkelcentra zoals Citymall Almere waar je maar liefst langs 120 winkels struint. Daarnaast is een uitstapje naar outlet center Bataviastad in Lelystad een paradijs voor winkelliefhebbers. Op stap met de kinderen? Trakteer hen op een bezoek aan pretpark Walibi Holland in Biddinghuizen.

In de omgeving van Het Swifterkamp

De faciliteiten van Het Swifterkamp

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: