De Meierijsche Museumboerderij, Heeswijk-Dinther,

De Meierijsche Museumboerderij
De Meierijsche Museumboerderij
De Meierijsche Museumboerderij
De Meierijsche Museumboerderij

De Meierijsche Museumboerderij is een educatieve museumboerderij in het dorp Heeswijk-Dinther in Noord-Brabant.

Al vanaf de middeleeuwen vonden er argrarische activiteiten plaats op de plek waar de boerderij staat. In 1969 stopte de laatste boer met de bedrijfsvoering. Sinds 1976 is de boerderij in gebruik als museum waar aspecten van het leven, werken en wonen van de boerenbevolking op de schrale zandgrond van de Meierij wordt getoond.

Jaarlijks nemen zo'n 2500 schoolkinderen deel aan 'levende geschiedenislessen' op de boerderij. Het museum staat ook open voor individueel en groepsbezoek.

Ons museum ligt in het mooie groene buitengebied van Heeswijk Dinther. Je proeft de rust en de sfeer van toen als je bij ons op bezoek bent. Je ontdekt hoe er geleefd, gewoond en gewerkt werd op een boerderij in de Brabantse Meierij tussen 1900 en 1930. We vertellen er graag over, op z’n “Heziks” of in het Nederlands en op verzoek (vooraf) leiden wij ook rond in het Engels en in het Duits. Onze gidsen vertellen ook graag over de historische groenten in den hof . Een rondleiding is uitstekend te combineren met een vergadering, studiedag, reünie enz. Eind januari 2019 kreeg ons museum ook de erkenning: “dementie vriendelijk museum”

Alle gebouwen en het terrein zijn ook volledig toegankelijk, voor bezoekers met een beperking. Fietsen, auto’s en touringcars, kunnen gratis parkeren op het parkeerterrein, naast het museum.

Vroeger waren de herfst en de winter bijzondere tijden voor de boer . De oogst en het vee waren binnen, en daar was een hoop werk te doen. Het was koud binnen want alleen in den herd , de woonplek voor het boerengezin, brandde een knapperend houtvuur.

Tussen 1 oktober en 1 april is het museum alleen te bezoeken door groepen die van te voren een afspraak hebben gemaakt.

Omgeving

Heeswijk-Dinther is een woonplaats en voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Ze is vernoemd naar de, aan elkaar vastgegroeide, dorpen Heeswijk en Dinther. De woonplaats Heeswijk-Dinther telde in 2018, 8.520 inwoners. Dit maakt de plaats op Heesch na, de grootste woonkern van Bernheze.
Van oudsher is De Wildhorst en de Heeswijkse Bossen het recreatiegebied van Heeswijk-Dinther. Inmiddels is ook het gebied eromheen ontwikkeld met vele recreatieve mogelijkheden als natuureducatieterrein Dier & Tuin weide, Kampeerboerderijen 't Zand en Weltevree, Hotel-Restaurant De Leygraaf, Café zaal Stanserhorn, motorcrossterrein, Bijen 't Polleke en natuurlijk de Meierijsche Museumboerderij.
Het museum ligt in het buitengebied van het oude brabantse dorpje Heeswijk (Heeswijk-Dinther) . Heeswijk is een van de dorpen van de gemeente Bernheze. In de omgeving bevinden zich een aantal interessante bezienswaardigheden. We noemen hier: de Abdij van Berne/ Abdijbier, Kasteel Heeswijk, de Kilsdonkse Molen, die samen met de Meierijsche Museumboerderij de “Heerlijkheid Heeswijk-Dinther” vormen. In de directe omgeving van het museum bevindt zich het riviertje De Leijgraaf, een camping, een kinder ontdek dierentuin “Dier en Tuinweide”, en Hotel-Restaurant De Leijgraaf, gelegen recht tegenover de museumboerderij.

In de omgeving van De Meierijsche Museumboerderij

De faciliteiten van De Meierijsche Museumboerderij