Museum Joure, Joure,

Museum Joure
Museum Joure
Museum Joure
Museum Joure

Museum Joure is een museum in Joure in de Nederlandse provincie Friesland.

In Museum Joure zijn werkplaatsen van drukkers, koffiebrander, klokkenmaker, koperslager, theepakker en zilversmid. Op een dag zeiden de vaklui tegen elkaar: “Wat ons verbind is de passie en liefde voor ons vak”. Dit ervaren de bezoekers. Elke donderdag wordt er gewerkt in de drukkerij. Tijdens het museumweekend en elke donderdagmiddag in juli en augustus demonstreren ook de vaklui in de andere werkplaatsen hun vakmanschap.
Drukkers en zetters
Het Fries Grafisch Museum is gevestigd in de Geelgieterij. Deze afdeling laat de oude boekdruktechniek uit het begin van de twintigste eeuw zien met de degelpers, de regelzetmachine en andere fascinerende machines. Elke donderdag wordt er gewerkt in de drukkerij. Bezoekers mogen hun eigen boekenlegger drukken.

Klokkenmaker
Joure is van oudsher het centrum van de klokkenindustrie. Omstreeks 1850 was er een productie van 4.000 staartklokken per jaar. Museum Joure exposeert de grootste verzameling Friese klokken. In het Ambachtengebouw is de klokkenmakerij met winkel ingericht. In It Sael is de topcollectie Friese klokken te zien. Aan de Midstraat zijn nog steeds drie klokkenmakers actief die graag hun vakmanschap tonen. Meer over Friese klokken.

Koperslager
De koperslagerij van Dijkstra uit Sneek is herplaatst in het Kadehuis. In de werkplaats is het hameren van de koperslager nog regelmatig te horen. Er is een expositie te zien van geschenken die met D.E punten gespaard werden, zoals koperen borstelhangers, lepeldozen, bloempotten, tabaksdozen en andere gebruiksvoorwerpen.

Zilversmid
Een goud- en zilversmidse met machines van de Leeuwarder Firma Attema is opgesteld in het Ambachtengebouw. Geregeld werkt hier de zilversmid. In de zilvervitrine liggen producten van de Jouster zilversmeden.

Koffiebrander
Wekelijks brandt de koffiebrander bonen voor museumwinkel De Witte Os. Dit gebeurt in het Kadehuis. De geur van koffie verspreidt zich dan over de kade. In de zomermaanden en tijdens evenementen demonstreert de koffiebrander zijn vakmanschap aan het publiek.

Theepakker
In het Entreegebouw staat een ingenieuze theemachine uit 1956. De losse thee uit een silo wordt via de machine verpakt in kleine theezakjes. Het gehele proces is te volgen als onze theepakker dit demonstreert.

Kopergieter
Het gieten van geelkoper is een typisch Jouster ambacht. In de Metaalwarenfabriek Keverling wordt stapsgewijs het productieproces van het geelgieten getoond. De unieke collectie gietmallen is te bewonderen en natuurlijk allerlei koperen eindproducten, zoals onderdelen voor de klokkenindustrie, de bouw en de scheepsbouw.

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur
Zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur
Maandag (mei t/m oktober) 13.00 tot 17.00 uur

Het museum is op officiële feestdagen (Pasen, Koningsdag, Hemelvaart, Pinksteren en tweede kerstdag) van 13.00 – 17.00 uur geopend

Museum Joure is gesloten op 1 januari, de 4e donderdag van september (Jouster Merke) en op 25 en 31 december.

Entreeprijzen

Volwassenen: € 7,50
Kinderen van 4 t/m 16 jr: € 3,50
Vanaf 3e kind: € 1,75
Museumkaart: gratis

Groepen vanaf 15 personen € 6,50 p.p.

Entree is inclusief een kopje koffie of thee en voor de kinderen limonade.

In de omgeving van Museum Joure

De faciliteiten van Museum Joure

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: