Museum het Oude Raadhuis., Urk,

Museum het Oude Raadhuis.
Museum het Oude Raadhuis.
Museum het Oude Raadhuis
Museum het Oude Raadhuis.

Het voormalige raadhuis van de gemeente Urk aan de Wijk 2 is in 1989 verbouwd tot museum genaamd Museum het Oude Raadhuis.

In 1904 werd op het toenmalige eiland begonnen met de bouw van het nieuwe raadhuis naar ontwerp van Johan Frederik Lodewijk Frowein. Aannemer was H.C. Kramer uit IJmuiden. Het gebouw staat op de plaats, waar voorheen de openbare school stond. Van dit schoolgebouw zijn de zijvleugels blijven staan en verbouwd tot ambtswoningen voor de burgemeester en plaatselijke huisarts. Opvallend is de vierkante klokkentoren aan de voorzijde van het gebouw. Nadat de gemeente Urk in de jaren tachtig was verhuisd naar een nieuw gemeentehuis, werd het gebouw verbouwd tot museum, dat in 1989 zijn deuren opende. In het museum wordt onder andere klederdracht, dorpskunst, een scheerwinkel, een zeilmakerij en een kruidenierswinkel getoond.

Museum Het Oude Raadhuis geeft een goed beeld van de historie van Urk en de thema's die Urk zo bijzonder maken; de visserij, de klederdracht, etc....

Urk was eeuwenlang een eiland, omspoeld door de vaak woeste Zuiderzee. Nu ligt het kalm ingeklemd tussen de dijken met daarachter het nieuw ontgonnen polderland. Al meer dan duizend jaar geleden komen we de naam van Urk tegen in geschriften. Een eiland met zijn karakteristieke bewoners en bebouwing. Een eigen klederdracht en eigen dialect. Op het eiland leefden ze van de visserij in hun sobere woningen. De zee gaf hen brood, maar bezorgde ook veel leed. Honderden vissers kwamen om op zee. Het leven was hard en armoedig. Het museum, dat sinds 1989 gevestigd is in het voormalige gemeentehuis, geeft een indruk van de leefomstandigheden van de Urkers in vroegere tijden.

Op zondagen, feestdagen en Hemelvaartsdag is museum Het Oude Raadhuis gesloten.

Omgeving
Urk wordt wel de parel van Flevoland genoemd. En terecht! Het voormalige eiland Urk met zijn meer dan 1000-jarige geschiedenis, heeft een prachtige historische dorpskern met de karakteristieke groene gevels en de vele winkeltjes.

Hier zijn ook diverse bezienswaardigheden te vinden, zoals:

De vuurtoren
Het vissersmonument
Het kerkje aan de zee
De haven, waar altijd volop bedrijvigheid heerst en waar verschillende restaurants en terrassen te vinden zijn.
Verder is er de mogelijkheid om onder leiding van een gids van Tourist Info Urk een wandeling door de vele steegjes te maken die Urk rijk is, de zogenaamde ‘ginkiestocht’. De gids geeft u daarnaast de nodige en interessante informatie over de vele bezienswaardigheden. Bij Tourist Info Urk zijn diverse arrangementen te boeken, ook in combinatie met een museumbezoek tegen gereduceerd tarief.

In de omgeving van Museum het Oude Raadhuis.

De faciliteiten van Museum het Oude Raadhuis.

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: