Natuurmuseum Brabant, Tilburg,

Natuurmuseum Brabant
Natuurmuseum Brabant
Natuurmuseum Brabant
Natuurmuseum Brabant

Natuurmuseum Brabant is het natuurmuseum over natuur en landschap van Noord-Brabant. Het is gevestigd aan de Spoorlaan in Tilburg, in de voormalige villa van lakenfabrikant Guillaume J.D. Pollet.

Natuurmuseum Brabant is een familiemuseum over het leven van plant en dier, met een knipoog naar de mens. Eigenzinnige tentoonstellingen van hoge kwaliteit, actieve ontdektochten, boeiende lezingen, (natuur-) activiteiten... je zit er met je neus op de natuur!

Het museum bestaat uit drie etages met permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Eind 2011 werd ook het naastgelegen koetshuis als tentoonstellingsruimte ingericht. Hier is permanent het vijftien meter lange skelet van een potvis te bewonderen. De ruimte ernaast wordt benut voor semipermanente tentoonstellingen, voorlopig is dat IJstijd!. Hiervoor breidde het museum de collectie uit met een mammoet en een sabeltandtijger. Op de bovenste verdieping opende in de herfst van 2016 BOS (Beleef Ontdek Samen), een experience voor kinderen van 4-8 jaar (plus ouders), gebaseerd op de seizoenen. De zaal verandert elk kwartaal met het jaargetijde mee. Op dezelfde verdieping zijn nog de zalen 'Hoezo seks', 'Kikker is hier!' en 'Uitsterven' te vinden. De tweede permanente tentoonstelling Jouw Brabant, mijn Brabant, een landschap vol herinneringen op de eerste verdieping geeft een inkijkje in de natuur en het landschap van Brabant. Daarnaast is er ruimte voor een wisselende tentoonstelling. Op de benedenverdieping bevindt zich de OO - ZONE, het Ontdek- en Onderzoeksdomein voor Natuur. Het is een mix van een open museumdepot, interactieve tentoonstelling en werkplekken. In de OO - ZONE worden bezoekers onderzoekers; door een educatief computerprogramma te volgen en een onderzoekspas te scannen, kunnen ze objecten uit lades nemen en onderzoeken op een werkplek.

Openingstijden:
Natuurmuseum Brabant is het hele jaar geopend van dinsdag tot en met zondag. Op maandagen, Koningsdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

De openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Omgeving

Tilburg is een stad in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Tilburg. De gemeente had op 1 januari 2018 215.579 inwoners. Het is in inwonertal de zevende stad van Nederland.

Enkele voorbeelden van belangrijke bezienswaardigheden in het centrum zijn:

Het Paleis-Raadhuis is een voormalig paleis van koning Willem II der Nederlanden, die graag in de stad verbleef. Het stamt oorspronkelijk uit 1847, maar is in 1865 en 1934 sterk verbouwd vanwege gebruik als respectievelijk Rijks HBS en raadhuis.
De Heikese kerk is een grote neoclassicistische Waterstaatkerk met een (niet meer als zodanig te herkennen) middeleeuwse toren en rijk neobarok interieur.
Het Heuvelplein is het centrale plein van Tilburg en een van de belangrijkste uitgaansgebieden. Blikvanger is de neogotische aan Sint-Josef gewijde Heuvelse kerk uit 1872-1889.
De Begraafplaats Binnenstad aan de Bredaseweg is vooral bekend vanwege het hekwerk voorzien van een reeks grote neogotische gietijzeren beelden. Binnenin bevinden zich echter ook meerdere opvallende grafmonumenten die op de plaatselijke monumentenlijst staan.
De Lancierskazerne aan de kazernehof is de oudst bewaarde cavaleriekazerne van Nederland. Tegenwoordig is onder andere het Regionaal Archief Tilburg er gevestigd.
De kleinere straatjes tussen de Heuvelstraat en de spoorlijn worden door de plaatselijke VVV als het Dwaalgebied aan de man gebracht. Aan deze straten bevinden zich talrijke bezienswaardige panden uit het Fin de siècle.

Enkele voorbeelden van bezienswaardigheden buiten het centrum zijn:

De Hasseltse kapel aan het Hasseltplein dateert van voor 1536 en is daarmee een van de oudste gebouwen van de stad.
De Goirkese kerk is een grote kerk uit 1835 met een schip in een vroeg neogotische stijl en een koor in Delftse Schoolstijl uit 1938.
De Oude Warande is een 18e-eeuws park tussen Tilburg West en Reeshof. Het is een van de weinige overgebleven intacte sterrenbossen van Nederland.
In de buurtschap Heikant bevindt zich het in 1930 gereconstrueerde geboortehuis van Peerke Donders.
De Piushaven net buiten het centrum, wordt her-ontwikkeld tot horeca en uitgaansgebied. Ook is het in gebruik als museumhaven.

In de omgeving van Natuurmuseum Brabant

De faciliteiten van Natuurmuseum Brabant