Rundveemuseum Aat Grootes , Aartswoud,

Rundveemuseum Aat Grootes
Rundveemuseum Aat Grootes
Rundveemuseum Aat Grootes
Rundveemuseum Aat Grootes

De Stichting Rundveemuseum Aat Grootes heeft in het Westfriese dorp Aartswoud een rundveemuseum opgezet. Een ‘levend’ museum waarin tal van bedreigde oude Nederlandse rundveerassen door raszuivere fok voor ondergang worden behoed. Een museum met een educatief centrum, dat bezoekers informeert over de historie van die oude rassen en over de melkveehouderij en het plattelandsleven in de loop der tijden.

Sinds april 2016 is het Rundveemuseum door de Stiching Zeldzame Huisdieren erkend als Educatief Centrum. Deze stichting waakt over het levend erfgoed van ons land en zet zich in voor het behoud van authentieke landbouwhuisdieren. En dat sluit precies aan bij de doelstelling van het Rundveemuseum. Vee van eigen bodem is het behouden waard.

De veestapel wordt gerund door tien mensen met een verstandelijke beperking, die door dat werk een zo gewoon mogelijk maatschappelijk bestaan zullen leiden. Een museum tenslotte dat samen met de gerenoveerde stolpboerderij van Aat Grootes nog altijd de geest ademt van het eind van de negentiende eeuw.

In het museum wordt voorlichting gegeven over de oorspronkelijke koeienrassen. Er staan onder andere rode en zwarte lakenvelders, de zwarte Blaarkop, een Witrik, een zwartbonte Fries. De historie van de stolpboerderij en niet te vergeten de figuur Aat Grootes komen uitgebreid aan bod in het museum.

Na een voorbereidingsperiode van 7 jaar is in maart 2012 gestart met de bouw van het museum. De bouw werd in het najaar van 2012 afgerond en op 26 april 2013 is het museum onder grote belangstelling feestelijk geopend. Een prachtig moment voor iedereen die zich heeft ingezet voor het eerste 'Levende' museum van Nederland.

De toegangsprijzen voor het Rundveemuseum zijn:

Volwassenen: € 3,50 per persoon 

Kinderen 4 t/m 12 jr: € 1,50 

Kinderen 0 tot 4 jr: gratis

In de omgeving van Rundveemuseum Aat Grootes

De faciliteiten van Rundveemuseum Aat Grootes

Cijfer (tussen 1 en 10):
Naam:
Vorige Pagina:
Datum van uw vakantie:
Bericht: