Bed & Breakfast de Bulders vindt u aan de rand van het dorp Heeze. Ons huis met sfeervolle tuin ligt in een rustig landelijk gebied. U kunt hier genieten van het kleinschalig Brabantse landschap. Gastvrijheid en een lekker ontbijt vinden wij belangrijk.
Onze B&B is de perfecte uitvalbasis voor prachtige wandelingen en fietstochten in natuurgebieden de Strabrechtse heide, het Weerter bos, de Groote heide en de Malpie. Daarnaast bent u in 15 minuten met de trein in hartje Eindhoven, waar u kunt genieten van cultuur, winkels en uitgaansgelegenheden.
Onze Bed & Breakfast heeft geheel eigen voorzieningen, los van onze eigen woning en een separate entree. Tevens is er voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Fietsen en motoren kunnen in de schuur gestald worden. Er staat altijd een fiets klaar.
In de Bed & Breakfast zijn drie slaapkamers, de kamers zijn ruim, licht en met goede bedden. Een ledikantje is aanwezig en kan op iedere kamer geplaatst worden. De badkamer bevindt zich net als de groene kamer op de begane grond en heeft extra voorzieningen voor minder validen. De blauwe en bruine kamer op de eerste verdieping zijn gescheiden door een ruime overloop. Op deze overloop staat een extra twee persoonsbed.
In de zitkamer zijn twee eethoeken en een zithoek met radio en TV aanwezig. U kunt een spelletje doen en genieten van het uitzicht. Tevens is er draadloos internet beschikbaar. In de kitchenette zijn koffie, thee en een versnapering aanwezig. In de koelkast staat frisdrank en melk waarvan u kosteloos gebruik kunt maken.
Het uitgebreide ontbijt zetten wij voor u klaar in de huiskamer, het is mogelijk om zelf een lunchpakket te maken. Heeft u een dieet of speciale wensen dan horen wij dat graag, wij proberen daar rekening mee te houden. Er is geen kookgelegenheid buiten de magnetron maar in Heeze zijn uitstekende mogelijkheden om een hapje te eten, op een loopafstand van ± 10 minuten. Ook kunt u bij de cateraar een maaltijd afhalen en dat in de zitkamer of op het terras nuttigen.
Omgeving
Heeze is een dorp in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het maakte tot de tijd van de Bataafse Republiek deel uit van de heerlijkheid Heeze, Leende en Zesgehuchten. Vanaf het begin van de 19e eeuw was het een zelfstandige gemeente, en sinds 1997 is Heeze een onderdeel van de gemeente Heeze-Leende. Heeze wordt vanwege de vele natuur, waaronder de Herbertusbossen en de Strabrechtse Heide de Parel van Brabant genoemd. In 2020 had het dorp 9.905 inwoners. In Heeze ontstaat de Kleine Dommel uit een samenvloeiing van de Groote Aa en de Sterkselse Aa. Heeze is bekend vanwege zijn kasteel en de bossen daaromheen. Heeze ligt tussen Leende en Geldrop. Dichtstbijzijnde grote stad is Eindhoven. Naburige kernen zijn Stratum, Aalst, Valkenswaard en Sterksel.
Bezienswaardigheden
- Kasteel Heeze. Dit op een schilderachtige plek gelegen kasteel is door een oprijlaan met de doorgaande weg verbonden.
- De ijskelder behorende bij het kasteel
- Langgevelboerderijen en buurtschappen.
- Strabrecht is een min of meer intact gebleven herdgang. Het is een driehoekig grasveld dat omringd is met een aantal langgevelboerderijen waarvan overigens geen enkele in oorspronkelijke staat is behouden. Op het grasveld zijn de resten gevonden van een oude waterput. Voorts herinnert een beeldengroep aan de vele schilders die rond 1900 in en rond Heeze hun schilderijen maakten.
- In de buurtschap Ven bevond zich de Sint-Jobskapel, die in 1554 voor het eerst vermeld werd en die in 1654 gesloopt is, waarbij de klok naar het kasteel werd overgebracht. Deze klok, uit 1467, hangt nu bij de tuinmanswoning van het kasteel. Ter herinnering aan de voormalige kapel werd in 1972 ter plaatse een vier meter hoge klokkenstoel opgericht ter vervanging van een eerder, primitiever, exemplaar uit 1962. Hier hangt een Sint-Jobsklokje dat iedereen mag luiden.
- Een schilderachtige buurtschap ten zuiden van Heeze, waar vroeger de kerk heeft gestaan is Kerkhof. Deze werd in 1648 protestants. Ze werd echter niet door de protestanten gebruikt, waardoor ze verviel en uiteindelijk werd gesloopt. Tot 1681 moesten de katholieken ter kerke in de Grenskerk te Hugten, juist over de grens met Limburg. Vanaf dat jaar betrokken ze een schuurkerk bij huis Eimerik, het oude kasteel. Hoewel de oude kerk niet meer bestaat is er nog steeds een begraafplaats, waarop zich ook een oud familiegraf bevindt van de familie van Tuyll van Serooskerken. Het gehucht kent meerdere langgevelboerderijen, waaronder een uit 1705 en een uit 1714, en een huis met klokgevel uit 1903.
- Te Kerkhof aan het Schraverspad staat een merkwaardig monumentje dat een hoed voorstelt en vergezeld is van de tekst: ‘Alles wijkt voor Schravers hoed. Keizer, vorst en koning’.
- Nicasius van Heezekapel te Kreijl. Nicasius werd omstreeks 1515 geboren te Kreijl. Hij studeerde theologie en wijsbegeerte te Leuven en werd minderbroeder. Uiteindelijk kwam hij in een Gorinchems klooster terecht, van waar hij door de watergeuzen naar Den Briel werd gebracht om daar vermoord te worden. Als een van de Martelaren van Gorcum werd hij in 1867 heilig verklaard. De Heezer pastoor Stephanus Gast had deze heiligverklaring persoonlijk meegemaakt en wilde de devotie tot de heilige Nicasius verbreiden. Een inwoner van Heeze wees hem de plaats aan waar Nicasius geboren zou zijn, en ter plaatse werden fundamenten en Spaanse zilveren munten gevonden die het bewijs leverden. De pastoor wilde de devotie binnen de kerk houden, maar in 1947 werd dan toch een kapel gebouwd op Nicasius’ vermoedelijke geboortegrond, uit dank voor de goede afloop van de Tweede Wereldoorlog. Het borstbeeld van de heilige is vanuit de kerk naar de kapel overgebracht. Omstreeks 9 juli wordt jaarlijks een openluchtmis bij de kapel gehouden.
- Sint-Martinuskerk. De katholieken kregen in 1833 een waterstaatskerk, die in 1933 werd vervangen door een nieuw gebouw naar ontwerp van H.W. Valk, een bakstenen kerk met een bescheiden toren. In de kerk vindt men glas-in-loodramen die de twaalf apostelen voorstellen. Ook bevindt zich in de kerk een kapel die gewijd is aan Sint-Job. Het uit de oude kapel te Ven afkomstige, 16e-eeuwse Jobsbeeld werd in 1976 uit de kerk gestolen en in 1977 vervangen door een nieuw beeld.
- Hervormde kerk, Kapelstraat 50, tegenover de oprijlaan van het kasteel. Dit eenvoudig zaalkerkje uit 1906 vervangt de in 1648 van de katholieken overgenomen Eijmericker kapel, die werd gebruikt door de protestantse eigenaars van het kasteel en hun pachters en op dezelfde plaats stond als het huidige gebouw.
- Bergkorenmolen Sint Victor. Deze heeft de hoogste molenbelt van Nederland, zeven meter hoog. De stenen bovenkruier dateert van 1852. Ze is van 1983-1984 gerestaureerd en sindsdien weer regelmatig in bedrijf. Men kan de molen bezichtigen.
- Kasteelboerderij ‘De Wijnhoeve. Dit gebouw behoorde vroeger tot het kasteel, doch het wordt nu geëxploiteerd door particulieren.
- Monument ter herdenking slachtoffers WOII te Heeze (Jhr. Theodore Serraris, Hendrikus Gijsbers, gebroeders de Koning, Antoon van Lierop, Willem Verberne) Deze gedenksteen was voorheen tegen het oude gemeentehuis aan geplaatst. Met de opening van het nieuwe gemeentehuis is het monument verplaatst naar de huidige locatie achter het gemeentehuis. Hier wordt ook de herdenking op 4 mei gehouden.
Op de laatste zondag van augustus vindt de Brabantsedag plaats, die jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers trekt. Het hoogtepunt is de theaterparade, een cultuurhistorische optocht die door de straten van het dorp trekt. Zestien wagenbouwersgroepen kiezen uit een overkoepelend thema een eigen thema, waarover ze een huizenhoge wagen ontwerpen en bouwen. Al vanaf het begin in 1958 hebben de thema’s een connectie met Brabant.